Høyesterett har forkastet anken i Farida-saken. Jenta og familien hennes ble tvangsreturnert til Afghanistan i 2015, men har nå vunnet i alle rettsinstanser.
Nå må Utlendingsnemnda (UNE) behandle saken på nytt og fatte et nytt vedtak som er i tråd med vurderingene fra Høyesterett. Når det vil foreligge er uvisst, men nemndas direktør sier det vil ta noen uker.
– Om det nye vedtaket betyr at familien får komme tilbake til Norge eller ikke, er høyst usikkert. Det kan vi ikke svare på før det nye vedtaket foreligger, sier UNEs direktør Ingunn-Sofie Aursnes.
Hun og resten av nemnda vil nå studere dommen nærmere, og hun vil derfor kun kommentere den kort.
Tvangsreturen i februar 2015 skjedde to år etter at den midlertidige oppholdstillatelsen til familien var trukket tilbake. Da tingretten behandlet saken i oktober 2015, fikk familien medhold i at Utlendingsnemndas (UNE) avgjørelse var feil.
I juni i fjor opprettholdt lagmannsretten denne avgjørelsen, men UNE og staten valgte å anke saken til Høyesterett. De viste til at lagmannsretten hadde kommet til en annen avgjørelse i en lignende sak.
– Når domstolene forstår og anvender regelverket ulikt, oppstår det usikkerhet knyttet til hva som er riktig lovanvendelse. Derfor vil staten be om at forståelsen av regelverket avklares i Høyesterett, skrev UNE.
Farida og moren kom til Norge i 2011, året etter ankom faren. Moren hevder at hun rømte fordi hun skulle bli tvangsgiftet med en annen mann, men Utlendingsnemnda mener hun løy om sin bakgrunn.
Advokat Kari Sigurdsen hos Regjeringsadvokaten sa ifølge NRK i sin innledning at grunnlaget for innvilgelse av asyl for mor og datter forsvant da faren dukket opp i Norge, siden mor da ikke lenger var en enslig kvinne uten nettverk.
Høyesterett har kommet til at avgjørelsen om å tilbakekalle flyktningstatusen er ugyldig. Retten mener UNE har brukt en paragraf i utlendingsloven uriktig, og dermed forkastes anken.
– UNE fikk medhold i det som var grunnen til at vi anket. Høyesterett dømte ikke mot oss fordi en enslig mor mistet oppholdstillatelsen da far kom etter. Men de mente vi også skulle ha vurdert om situasjonen på hjemstedet deres hadde endret seg til det bedre over tid, sier Aursnes.
Farida og familien var bosatt på Dokka i Oppland, der de har mange trofaste støttespillere. Det har vært arrangert fakkeltog, og i februar 2016 holdt Faridas venner en støttekonsert for å samle inn penger til familien.
Siden familien ble tvangsreturnert, har de bodd på hemmelig adresse i Kabul, som støttegruppa har betalt for, ifølge NRK.