følge nettstedet aldrimer.no slår et amerikansk forsvarsnotat fast at det er behov for mer tilstedeværelse av amerikanske kampfly og patruljefly i Norge i fredstid. Her ankommer den første kontingenten amerikanske marinesoldater Værnes garnison. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
annonse

For tredje gang er det sendt nye amerikanske soldater til Værnes. Christian Tybring Gjedde (Frp) mener dette innebærer at man har fått en permanent base.

I disse dager ankommer 330 amerikanske soldater militærleiren i Værnes, mens 330 drar ut av landet, skriver Klassekampen. Dette ble markert med en seremoni i slutten av forrige uke.

– Kall en spade for en spade. Om soldatene roterer og er permanent til stede, betyr det at selve basen er permanent, sier Frps utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring Gjedde.

Han mener man må være ærlige i begrepsbruken, og at den vil få betydning i den videre politiske behandlingen.

Utstasjoneringen av de amerikanske soldatene i Trøndelag er omstridt. Ordningen har blitt beskyldt for å være et brudd på den norske erklæringen fra 1949, om at det ikke skal utplasseres utenlandske baser på norsk jord i fredstid.

Regjeringen har imidlertid nektet for at det er en base, og i stedet kalt det en rotasjonsbasert tilstedeværelse eller trening.

– De amerikanske soldatene på Værnes øker spenningen med Russland i en tid hvor vi faktisk trenger å redusere spenningen. Det er skummelt, sier SVs Lars Haltbrekken.

Forsvarsdepartementet opplyser at de er fornøyd med ordningen og at videreføring eller utvidelse foreløpig ikke er behandlet politisk.

(©NTB)

[email protected]

   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]