Foto: AP /Seth Perlman,
annonse

I januar ble det donert 250 000 dollar til NRA, i februar etter en skoleskyting i Florida der 17 elever ble drept gikk donasjonene opp til 780 000 dollar. Forståelig nok bidrar slike tragedier til et økende krav om strengere våpenregler. Men NRA som er en av USAs mektigste lobbyorganisasjoner kjemper imot enhver regel.

Trump har til nå kommunisert at restriksjoner ikke er nødvendig. I motsetning til Obama som lovet noe etter hver tragiske hendelse, men holdt lite. Det førte til at mange ville «sikre seg» før en ny lov kom. De hamstret således våpen. Så kom Trump og «frykten» forsvant. Dette gav en negativ innvirkning på salget og produsentene fikk økonomiske problemer, slik som Remington, S&W og Colt fikk store økonomiske problemer.

Etter siste skyting i Florida er det usikkerhet om Trump kanskje er på vei til å snu. NRAs støttespillere er bekymret for nettopp det, noe økningene i donasjoner kan tyde på. NRA bruker store summer på å støtte republikanske politikere og bidro i Trumps valgkamp.

annonse

USA vs. Norge

I sammenlikning er det et stort mentalt skille mellom Norge og USA. NRA slåss mot enhver regel, mens i Norge jobber Norges Jeger- og Fiskerforbund for at våpen skal forvolde minst mulig skade.

I Norge blir det forbudt med halvautomatiske rifler og loven har også tilbakevirkende kraft. Den ble vedtatt uten debatt. Forslaget kom etter anbefaling fra Gjøv-kommisjonen, 22/7-terroristen benyttet et slikt våpen. I Norge brukes de fleste våpen til jakt, har man flere våpen så skal de være innelåst i et godkjent våpenskap, og en har ikke lov å ha mer enn to våpen av samme kaliber. Våpen og ammunisjon skal ligge avskilt og en vital del skal være fjernet. Det er også forbudt å oppbevare ladd våpen i bil, og det er heller ikke lov å jakte fra bil.

annonse

Mens NRA vender blikket vekk fra alle tragediene og heller snakker prinsipielt om grunnlovsrettigheter, har disse innstramningene kommet uten særlige protester i Norge.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse