Kulturminister Trine Skei Grande. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse

Denne beskrivelsen baserer seg på samtaler og korrespondanse med den daværende 17-åringen, samt fra flere personer som var til stede og observerte det som skjedde både før og etter at Skei Grande og 17-åringen dro ut i en åkerkant og hadde sex. Resett har også snakket med kvinnen som sendte det andre skriftlige varselet til statsminister Erna Solberg. Vi har fått tilgang til begge brevene som ble sendt til statsministeren.

Resett har i tidligere omtaler av saken utelatt detaljer av hensyn til de berørte. Men det er flere av de som var til stede på bryllupet som nå mener hendelsesforløpet bør ut, ikke minst fordi Trine Skei Grandes versjon av hva som hendte skiller seg fra det 17-åringen og flere andre vitner har oppfattet.

Bryllupet

annonse

Det var en august-dag i 2008. Politikeren Ola Borten Moe skulle gifte seg, og det ble avholdt to-dagers fest like utenfor Trondheim. Til stede var det både familie og venner, samt andre politikere og journalister.

Etter middag var det fest og dans. Det ble god stemning. En kvinnelig stortingsrepresentant og nestleder i partiet Venstre på den tid var også til stede på bryllupet.

Litt utpå kvelden under bryllupet sitter den da 38 år gamle stortingsrepresentanten Trine Skei Grande på en stol og utbryter: «Æ vil ha kar!». Deretter begynner jakten på denne karen.

annonse

I et brev statsminister Erna Solberg fikk tilsendt 6. februar 2018 fra en kvinnelig gjest som var tilstede på bryllupet står det at Trine Skei Grande «gjorde tilnærmelser til» og «befølte kjønnsorganene til flere av mennene i bryllupet».

Resett har snakket med tre av mennene det gjaldt.

Alle tre beretter om det samme. Skei Grande tok grep om kjønnsorganene deres, det skjedde uten forvarsel, uten forutgående invitasjon eller «flørt» fra mennenes side, og uten av det ble utvekslet et ord på forhånd. Tilnærmelsene kom mot de som «kom i hennes omkrets», som en mann beskriver det. Den yngste av de Resett har snakket med var 17 år da det skjedde, mens den eldste var midt i trettiårene.

Ved ett tilfelle sto hun ved baren og snakket med en annen person, førte hånden bak seg og befølte mannen som sto bak henne – i skrittet. Et vitne anslår at 5-10 menn ble befølt på kjønnsorganene på denne måten, en annen mener det var «omkring ti stykker».

Avvisning

annonse

Stortingsrepresentant Trine Skei Grande fikk dårlig respons hos en påfølgende «rekke» av mannfolkene. De trakk seg unna. Flere reagerte med vantro. På et tidspunkt gikk hun frem mot en 21 år gammel mann og befølte også ham. Han skubbet henne unna, hvorpå hun svarte: «Glem det, du er for ung for meg uansett».

Men på dansegulvet fikk hun kontakt med en enda yngre gutt. Det var broren til 21-åringen. De to brødrene var alene på bryllupet fordi foreldrene hadde prioritert et annet bryllup som var samme dag. Guttene er i slekt med brudgommen, Ola Borten Moe.

Trine Skei Grande begynte å beføle gutten i skrittet. Han var da 17 år gammel og hadde drukket en god del alkohol. Han sier til Resett at «det ble nok slik at jeg skulle tøffe meg for de andre, så jeg lot henne holde på.»

Den nå 26 år gamle mannen forteller hva som deretter skjedde:

– Vi gikk sammen ned bak et hus og ut i en åkerkant og hadde sex. Hun tilbød seg å ta meg med til der hun bodde i byen for å vise meg hva hun virkelig kunne.

Andre aner uråd

Etter hvert begynte den 21 år gamle broren til 17-åringen å bli bekymret. Han kunne ikke finne sin bror. Den eldre broren forteller Resett at han begynte å lete etter yngstebroren, men da han ikke kunne finne ham, ringte han yngstebroren. Han hadde sett det som skjedde på dansegulvet og ante det verste.

Da den yngste broren hørte at det ringte, tok han opp mobiltelefonen og svarte sin bror. 17-åringen var da fortsatt sammen med Skei Grande i åkeren.

– Da gikk det opp for meg at dette var helt feil, rett og slett sykt, forteller han Resett. – Jeg hadde på meg buksa og løp rett opp til selskapet igjen i håp om at ingen skjønte hva som hadde skjedd. Men da min bror og søskenbarn konfronterte meg med det fikk jeg en reaksjon, og begynte å gråte.

annonse

Den eldste broren bekrefter til Resett at 17-åringen var fortvilet og at han gråt. Broren bruker uttrykket «skrek».

17-åringens fortvilelse ble observert av flere. Han ble geleidet inn på kjøkkenet. 17-åringen fortalte de som var til stede hva som hadde skjedd. Det var fire personer pluss 17-åringen til stede på kjøkkenet.

En av de som var tilstede på kjøkkenet forteller at de diskuterte seg i mellom hva de skulle gjøre. Vedkommende sier også at de også den gang reflekterte over at «hadde det vært motsatt [i kjønn] ville man vurdert om det var voldtekt». 17-åringen ba dem imidlertid innstendig om ikke å gå videre med det.

Det er også dette ønsket som har blitt respektert av andre bryllupsgjester opp til 2018.

Trine Skei Grande forlot bryllupet i taxi like etter at hun kom tilbake fra åkeren. Et av vitnene mener bestemt at Grande forsto at hendelsen «ikke var bra».

I sitt brev til statsminister Erna Solberg i februar 2018 skriver den nå 26-år gamle mannen at det «var en ubehagelig opplevelse».

Var det frivillig?

–Til VG sa du at det var “frivillig”. Men hva var det egentlig som skjedde, slik du ser det? spør Resett 26-åringen.

– Grunnen til at det ble skrevet «vi var to om det» og «Frivillig» er vel for at jeg ikke ble dratt med eller holdt fast. Jeg hadde heller ingen intensjon om å skade Trines rykte og omdømme med å kalle henne en overgriper. Det fikk eventuelt noen andre beslutte at hun var, sier mannen.

– Men jeg ser det kanskje klarere nå at en situasjon der en 38 år gammel mann har befølt samtlige kvinner i skrittet for så å finne en beruset 17-årig jente som ble med fordi hun ikke visste bedre, raskt ville blitt kalt for en voldtekt. Folk rundt hadde også reagert annerledes, og i alle fall ikke med hånliggjøring og vitseri, slik jeg har måttet leve med, fortsetter han.

Resett kjenner også til minst en annen fest i årene før 2008 hvor stortingsrepresentant Trine Skei Grande uinvitert har befølt unge menn i skrittet.

Trine Skei Grande er fortsatt kulturminister og er innstilt til gjenvalg som partileder i Venstre på landsmøtet 13-15 april.

Resett har tatt kontakt med Trine Skei Grande gjennom statssekretær Jan Christian Kolstø, og med kommunikasjonssjef i Venstre, Steinar Haugsvær. De har ikke svart på våre henvendelser. Vi har også kontaktet statsminister Erna Solberg, men hun ønsker ikke å kommentere saken.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse