Oslo 20180117. Kulturminister Trine Skei Grande (V). Pressekonferanse med statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande på Regjeringens representasjonsbolig onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Den 3. januar publiserte Resett artikkelen «Nok en sak om upassende atferd rammer norsk politikk – denne gang er det Trine Skei Grande». Et utdrag:

(…) Det har etter det Resett kjenner til vært kjent blant politikere og journalister over lang tid at hun under et bryllup i Trøndelag i 2008 var i en seksuell situasjon med en den gang 16-år gammel gutt [Dette har blitt korrigert til 17 år]. Skei Grande var da 38 år, 1. nestleder i Venstre og stortingsrepresentant. Begge de to var under påvirkning av alkohol, hendelsen skjedde utendørs og ble observert av flere.(…)

(…) Det sies at pressen i sin tid holdt munn om saken av hensyn til den svake part i relasjonen – den unge gutten. Hendelsen skal ha vært traumatiserende og offentliggjøring kunne gjort ting verre. Men identiteten til offeret trenger ikke å bli kjent dersom Skei Grande tar et proaktivt grep om dette. Saken er moralsk og politisk snarere enn av strafferettslig karakter. Ingen anmeldelse foreligger.(…)

annonse

Vi kontaktet Skei Grande umiddelbart etter publisering, men hun ønsket ikke å kommentere. Den 5. januar skrev vi en lederartikkel om hvorfor saken var viktig. 6. januar publiserte vi en oppfølger med flere detaljer: «Trine Skei Grande presset seg på full 16-åring. Venstre sier de var kjent med ryktene.»

De neste dagene var det ingen andre medier som skrev om saken. Lørdag 13. januar ble stillheten brutt da Trygve Hegnar skrev en leder i Finansavisen. Bodøposten skrev også om det samme dag.

Mens Resett skrev om «åker-saken», som den etter hvert ble omtalt som, foregikk det forhandlinger på Jeløya om å få Venstre inn i regjeringen. Disse forhandlingene var også en av Resetts begrunnelser for hvorfor saken var viktig. Trine Skei Grande kunne bli statsråd.

annonse

Trine Skei Grande «snakker»

Trine Skei Grande unnlot først å kommentere saken i nesten to uker etter at Resett først skrev om den.

Hun gikk imidlertid ut i Aftenposten tirsdag 16. januar. Overskriften på saken var:

«Jeg er ingen overgriper». Trine Skei Grande snakker ut om rykter og drapstrusler.

«På veien mot makten mener Grande at aktører har forsøkt å skremme henne fra innflytelse,» skrev Aftenposten.

Tirsdag 2. januar startet forhandlingene, og neste kveld «braket det løs (…) I dagene som fulgte, ble det spredt rykter i sosiale medier der hun blant annet ble fremstilt som sexovergriper (…) hun [visste] ikke at hun skulle bli utsatt for en voldsom ryktespredning med utgangspunkt i en fest i Trøndelag for ti år siden.»

Potensielle statsråder må oppgi til statsministeren om det er noe ved deres fortid som kan komme opp. Det skjedde også på Jeløya

– Jeg har fortalt min historie til Erna, sa Skei Grande til Aftenposten.

annonse

– Du sier du har fortalt din historie. Er det sannheten? spør journalist Solveig Ruud.

– Jeg forteller ikke noe annet. Men det jeg er helt sikker på, er at noen forsøker å spre en annen historie. Jeg kan bare fortelle ting slik jeg har opplevd det, og det har jeg gjort til flere som har spurt, svarte Grande.

– Har disse ryktene på noen måte truet din deltagelse i Regjeringen?

– Nei, sa hun, men la til at det er «ganske tøft å stå» i en slik rykteflom når man skal holde på med noe så viktig og alvorlig som å utforme en plattform om hvordan landet skal styres de neste årene.

– Du går nå inn i Regjeringen. Kan det være noen form for oppførsel fra din fortid som kan true din posisjon som statsråd?

– Jeg har virkelig prøvd å tenke og kan ikke skjønne at det er det. Men jeg har levd et helt vanlig liv. Jeg har vanlige venner. Jeg har vokst opp i Trøndelag, jeg har drukket på fester. Jeg havnet i toppolitikken for noen år siden, og det var ikke noe jeg hadde planlagt, sier hun.

annonse

– Jeg kan sikkert ha gjort noen dumme ting, men jeg er ingen overgriper, avsluttet Skei Grande.

VG kommer på banen

På torsdag 18. januar – to dager etter Aftenpostens intervju – slapp VG en sak på nett kl 20:37. Den hadde overskriften «Han var 17, Skei Grande var 38: Nå forteller han sin historie».

I VG-artikkelen kunne man lese at 26-åringen ikke ville gå i detalj om hva som skjedde. Han avgrenset det til dette:

– Vi hadde begge drukket. Vi gikk en tur og havnet i kanten på en kornåker, hvor vi lå sammen. Frivillig.

annonse

– Dette er det jeg kommer til å si offentlig om saken. Men hvis statsministeren vil høre min versjon, så stiller jeg selvfølgelig opp.

To versjoner

Allerede da han snakket med VG 18. januar var 26-åringen begynt å bli bekymret for hvilken versjon Trine Skei Grande fortalte til sine kontakter i norske medier.

Han fortalte til VG at Trine Skei Grande tok kontakt med ham 4. januar.

– Grande og jeg utvekslet flere sms-er og hadde flere samtaler hvor jeg var klar på at dette var en sak jeg ikke ønsket omtale av, og at hverken jeg eller familien hadde bidratt til eller ville bidra til det. Vi var helt enige, sier han.

Selv om ingen av de store mediene skrev noe, ringte de ham stadig oftere, fortalte 26-åringen til VG.

Torsdag 11. januar hadde han og Grande igjen kontakt.

I en SMS spurte han Grande om det greieste ville være å fortelle sannheten. Da ringte hun.

– Mitt utgangspunkt for vår enighet om å ikke si noe, var at jeg opplevde at vi var enige om hva som hadde skjedd. Men i den samtalen spurte jeg hva som var hennes versjon, sa han.

– Da fikk jeg sjokk. Hun fortalte at hennes versjon var at det hadde vært en fest hvor venner koste seg og hvor jeg hadde dratt med henne bak et hus og hoppet på henne.

– Hun snur det altså plutselig til at det er jeg som er en overgriper og at det er jeg som burde ha skyldfølelse.

– Jeg mistenker at dette er den versjonen hun også har gitt til statsministeren. Jeg har vært komfortabel med at vi ikke skal kommentere saken, men jeg er redd for at det er en annen sannhet som nå sprer seg.

– Hvordan var tiden etterpå? spør VG.

– Over tid er dette blitt en ofte fortalt historie blant familie og venner, som jeg har tatt humoristisk. Men det har også vært mange netter uten søvn, fordi jeg har opplevd det som mobbing. Jeg tenkte at det vil gå over, og det gjorde det jo, sier han og legger til:

– Det er ikke fordi jeg er noe offer jeg forteller dette i dag, men fordi jeg ikke er redd for sannheten.

– Men du ser at det kan ramme Grande, du var 17 år og hun 38?

– Jeg ønsker Skei Grande alt godt i hennes nye jobb. Men jeg har levd med dette i ti år og vil ikke gå rundt i ti år til og være redd for at andre skal tro at jeg har gjort noe galt.

Statsminister Erna Solberg tar ikke kontakt

26-åringen tilbød seg gjennom VG-artikkelen å snakke med statsminister Erna Solberg, men han hørte ingenting tilbake.

Opprinnelig sa han til VG at det var «første og siste intervjuet han bidrar til og at det ikke er noe poeng for andre medier å ta kontakt.»

Til Resett forteller mannen nå at han ikke kunne forestille seg at statsministeren ville ta så lett på det, og at hun ikke engang brydde seg med å ta kontakt. Derfor sendte han et skriftlig varsel til statsministeren.

«Statsminister Erna Solberg (H) har mottatt to brev der hun blir varslet om oppførselen til Venstre-leder og statsråd Trine Skei Grande (V) på en fest i 2008,» het det i ingressen i en VG-artikkel fire uker senere, 16. februar.

En kvinnelig gjest som var på festen, hadde også sendt et bekymringsbrev til statsminister Erna Solberg, kunne VG samtidig melde.

Resett har fått tilgang til begge brevene som statsminister Erna Solberg mottok.

Guttens brev hadde tittelen: «Varsel til Statsminister Erna Solberg»

I brevet heter det blant annet:

(…)

Vi [Han og Skei Grande] ble enige om ikke å si noe, en løsning jeg var fortrolig med. Ikke minst fordi jeg la til grunn at vi begge var enige om hva som hadde skjedd. Hun valgte likevel å gå ut med historien i et intervju med Aftenposten. I forkant av at det ble offentlig hadde vi en samtale der hun informerte meg om hun hadde gått ut. Videre fikk vi snakket sammen om selve episoden, og da fikk jeg sjokk: Hun fremstilte det nemlig som om det var jeg som hadde vært den pågående, til dels aggressive part og hadde «hoppet på» henne. Det medfører ikke riktighet. Vi var to om det som skjedde.

Det som så skjer er det som gjør meg sint og som gjør at jeg nå sender dette varselet. Jeg har en mistanke om at det var denne historien hun fortalte til deg. Og at du trodde henne uten å ville høre min versjon selv om du fikk tilbudet. Dette forsterkes av at jeg fikk bekreftet at hun og Venstre la frem denne historien i landets ulike redaksjoner, sannsynligvis for å få det til å se bedre ut for hennes del. Jeg kan ikke akseptere at landets Statsminister og store deler av norsk media tror at jeg har gjort noe galt. Det var mange tilstede, det er mange som kan understøtte den historien jeg her forteller. Dette var også årsaken til at jeg mot min opprinnelige hensikt valgte å fortelle min historie i VG.

Jeg har i tillegg fått høre igjen at Venstre har fremstilt meg som en enkel gutt fra landet, arbeidsledig og ressurssvak til flere redaksjoner. Kort fortalt en person som må beskyttes mot seg selv og som det ikke bør festes lit til. Jeg opplever begge deler som dypt krenkende. Selv om jeg hadde vært arbeidsledig og enkel er det etter mitt skjønn uakseptabelt å bli møtt med den type påstander fra noen av landets mektigste mennesker med fri tilgang til media. Jeg ser derfor ingen annen utvei enn å sende dette varselet for å komme i kontakt med deg og få lagt sannheten på bordet.

(…)

Dette varselet avstedkom en telefon fra statsministeren til 26-åringen. Men ingen oppfølging fra statsministerens side utover det. Heller ingen korrigering av de faktiske forhold eller beklagelse fra Trine Skei Grandes side.

Hans frustrasjon ble derfor ikke mindre. 26-åringen opplevde at det hang over ham at han var en overgriper, at han hadde «hoppet på» Grande. VG skrev også at de «vet at denne versjonen er noe Grande også har formidlet til andre

Han oppfattet blant annet en kvinnelig journalist (fra Aftenposten) som «brå og nesten irritert» da hun ringte ham i januar. Han fikk en dårlig magefølelse og hadde inntrykk av at journalistene trodde på Grande.

Skei Grande tar offerrollen og diskrediterer den andre part

Da VG publiserte det første intervjuet med mannen torsdag kveld (18. januar) satt Trine Skei Grande klar på NRK til å delta i Debatten kl. 21:30. Etter det Resett kjenner til, gjentok hun da til de som var tilstede i venterommet sin versjon av ham som overgriper og fremstilte ham igjen som ressurssvak og enkel og en som burde beskyttes mot seg selv.

NRK Debatten, mindre enn en time etter at VG publiserte intervjuet med 26-åringen der har varsler sin frykt for at Skei Grande ga en uriktig versjon av hendelsene i 2008, ble kulturministeren spurt av programleder Ingunn Solheim:

– I dag har VG snakket med denne personen, der han hevder at du og han har to ulike versjoner av det som har skjedd. Han uttrykker at han ikke liker din versjon. Her er det litt vanskelig å gå inn i alle detaljer, men han har altså fått et behov for å snakke med VG og fortelle hvordan han ser på det. Hva sier du?

Grande: – Jeg kommenterte den saken i går. Dette er rykter som jeg har levd med lenge. Jeg har gitt min versjon ti dem jeg skal gi min versjon til. Utover det har jeg ikke noe behov for å kommentere. Det er ikke noen varslersak eller noe kriminelt som ligger bak uansett. Men jeg sa det jeg skulle si om det i går.

Solheim: – Og det var?

Grande: – Jeg fremstilles her på nettet og i mange saker som en overgriper. Det er jeg ikke. Det var viktig for meg å si i går. Det var viktig fordi det er mange som sprer utrolig mange usannheter om politikere, og jeg tror jeg har fått min skjerv av det i det siste.

Solheim: – Eeeh…ja, vi sier takk der..

De andre medienes manglende oppfølging

26-åringen har forsøkt å nå ut til statsministeren og til norske medier. Resett er ikke det første mediet i Norge som hører hans og andre vitners versjon av det som skjedde, men de andre har av grunner Resett ikke kjenner til, fortsatt unnlatt å offentliggjøre detaljene. Og detaljene viser noe helt annet enn det Skei Grande har fortalt til Venstre, til flere norske avisredaksjoner og mest trolig også til statsminister Erna Solberg.

Også Skei Grandes påstander om at 26-åringen er «enkel» og derfor må beskyttes mot seg selv, faller på sin egen urimelighet. Han er høyst oppegående.

Resett mener denne saken har blitt håndtert svært kritikkverdig av Trine Skei Grande. Det gjelder så vel oppførselen i 2008 samt hennes respons etter 3. januar i år. Vi mener også at det er grunn til å stille spørsmål ved så vel Venstres som statsminister Erna Solbergs håndtering.

Vi publiserer derfor de faktiske hendelsene fra bryllupet i 2008 senere i dag.

Vi har disse detaljene bekreftet fra flere vitner og berørte parter, inkludert fra 26-åringen selv. Alle vi har snakket med er kjent og innforstått med at historien nå kommer, men vi holder deres identitet skjult.

Trine Skei Grande, partiet Venstre og statsminister Erna Solberg har blitt kontaktet og gitt en mulighet til å kommentere artikkelen som skal publiseres.

I en statusoppdatering på Facebook i dag har Ola Borten Moe bekreftet at det var i hans bryllup hendelsene skjedde.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon