I går skrev VG at Grandes rådgivere internt og overfor medier ha omtalt 17-åringen, som hun først befølte og deretter hadde sex med i 2008, som «ressurssvak», «litt enkel», uten jobb og at det skal ha blitt stilt spørsmål ved hans mentale tilstand.

annonse

VG skrev videre at «beskrivelsene av mannen er kommunisert i Venstre, blant annet på et møte i januar med en rekke Venstre-folk til stede. Sentrale kilder i partiet sier at de oppfattet at Grandes stab forsøkte å spre en holdning om at mannen er psykisk ustabil og at det derfor ikke er nødvendig å ta hans versjon på alvor.»

– Det ble fremstilt som om mannen ikke var tilregnelig. Jeg stusset på det, men forsto etter hvert hvor viktig det var for Grande og staben å få spredt at mannen ikke var til å stole på. De lyktes: Det ble ikke stilt noen spørsmål internt, sa en Venstre-kilde til VG.

En annen sentral Venstre-kilde sier det slik til VG:

– Jeg ble fortalt av Venstres informasjonssjef, Jan-Christian Kolstø, at mannens versjon var oppspinn og løgn og at det ikke var noe å feste lit til, fordi han var psykisk ustabil.

Jan-Christian Kolstø avviste anklagene til VG.

– Dette er påstander fra anonyme kilder som jeg vil avvise. Jeg har hverken truffet eller snakket med den personen det er snakk om og har ikke grunnlag for å komme med noen karakteristikk av vedkommende, sa Kolstø.

Verken Kolstø eller Trine Skei Grande ville svare på spørsmål fra VG tirsdag kveld om det skjedde noe seksuelt mellom Grande og den da 17 år gamle gutten.

NRK begynner også å stille spørsmål

På onsdag lagde NRK Satiriks en sketsj kalt «Du kan klyp dem i ballan. Græb dem i stakan». Dette er en åpenbar henvisning til den artikkelen Resett publiserte dagen før hvor Skei Grandes beføling av kjønnsorganene til flere menn under bryllupet blir beskrevet. At det skjer på en buss viser til Trumps «Grab em by the pussy» episode som ble offentliggjort i 2016.

Ingen andre medier hadde i går (eller i skrivende stund) omtalt Resetts artikkel i «seriøst» format.

Men at det i det hele tatt blir omtalt på en slik indirekte måte, viser at NRK anerkjenner hendelsene som reelle, og også at de bevisst lar det bli kjent at de anerkjenner det som fakta. (Resett vet også at NRK så vel som VG visste om befølingsepisodene i det minste tilbake til februar i år).

Løgn over løgn over løgn

NRK Politisk kvarter torsdag morgen tar det hele en ytterligere vending. Grande blir stilt spørsmål om «noe du helst ikke vil svare på», som programlederen innleder sine spørsmål med.

– Det kom noen alvorlige påstander i VG i går som vi vil høre hva du tenker om. I januar intervjuet VG en 26-år gammel mann som fortalte at dere hadde sex på en fest i 2008 da han var 17. Anonyme Venstre-kilder sier til VG at dine rådgivere da omtalte mannen som litt enkel, ressurssvak og psykisk ustabil. Sitat: «Det ble fremstilt som om mannen ikke var tilregnelig. Jeg stusset på det, men forsto etter hvert hvor viktig det var for Grande og staben å få spredt at mannen ikke var til å stole på. De lyktes: Det ble ikke stilt noen spørsmål internt, sier en Venstre-kilde.» Er det sant det som står i VG? spør programlederen fra NRK

– Min statssekretær har avvist at han har kommet med den typen uttalelser i et angivelig møte som vi heller ikke skjønner hva er. Det han uttrykker i den artikkelen, stiller jeg meg bak, svarer Grande.

– Hvorfor skulle VG eller de anonyme kildene i Venstre juge om dette?

– Dette er en sak som jeg ikke har valgt å kommentere utad fordi det har jeg lovet at jeg ikke skulle gjøre. Så jeg har valgt å ikke kommentere det, og det kommer jeg ikke til å gjøre hos deg heller.

– Har du beskrevet denne mannen som enkel eller psykisk ustabil i din forklaring til statsminister Erna Solberg eller til andre?

– Jeg har ingen kommentarer til det, svarer Grande.

– Du har omtalt denne saken fra 2008 i Aftenposten der du sier at du ikke er en overgriper og at falske rykter om hendelsen er blitt brukt for å svekke deg, og du sier at du har fortalt sannheten til Erna Solberg. Men når det dukker opp kritiske spørsmål, skjuler du deg bak en avtale som du nettopp gjorde nå om at dere er enige om å ikke omtale saken. Du har brutt den avtalen du nå skjuler deg bak!

– Nei, det har jeg ikke gjort. Jeg har aldri kommentert noen hendelser av dette i media.

– «Jeg er ingen overgriper,» er vel å kommentere selve hendelsen, er det ikke det når du gikk ut i Aftenposten.

– Nei, det er ikke å kommentere hendelsen.

– Du gjør det når det er viktig for deg, så kan du snakke om saken, hvis du blir presset. Men du tar ikke hensyn til hans ønske om å ikke si noe om det?

– Jeg har aldri kommentert saken.

– Du har aldri kommentert saken og kommer heller ikke til å gjøre det?

– Nei.

– Hvordan tror du det påvirker tilliten til deg når du ikke vil svare på alvorlige anklager som kommer i VG i går blant annet, når dine egne føler at du påvirker dette her?

– Nei, jeg føler at dette her tilhører ikke offentligheten så derfor kommer jeg heller ikke til å kommentere det.

Kommentar

Etter først å ha brutt en avtale om at de ikke skulle si noe. For deretter å true mannen med at hun ville fremstille ham som en overgriper som «hoppet på» henne. For så å få sin rådgiver og kommunikasjonssjef Kolstø til å spre en historie om mannen som psykisk ustabil og uten troverdighet. Til nå å benekte på NRK at hun noensinne har kommentert på saken til Aftenposten på tross av at saken ligger ute på nett, til å skjule seg bak en avtale som hun allerede hadde brutt, til å påstå på NRK at et møte som VG hevder å ha flere kilder på aldri har funnet sted, sitter hun igjen dagen før landsmøtet i sitt eget parti – hvor hun skal gjenvelges og foreløpig er eneste kandidat.

Og dette er altså landets kulturminister og den ansvarlige for norsk mediepolitikk.

Dette kommer aldri til å gå bra for Trine Skei Grande. Nå har hun løyet til altfor mange personer. De kan sammenholde det hun sier nå om hva hun har sagt, med det hun sa til dem tidligere. Vi snakker ikke lenger om at det «bare» er Resett som blir ignorert og løyet til, nå legger hun seg ut med de to største mediehusene i Norge – VG og NRK.

Og også i Aftenposten vil jeg tro at de er misfornøyd med å ha blitt «brukt» av Kolstø og Grande i januar. At det eventuelt er Jan-Christian Kolstø som har gjort mest av snakkingen, vil ikke spare Skei Grande. Det er på hennes instrukser han har sagt det han har sagt. Og Skei Grande har også snakket med journalister selv.

Skei Grande er usedvanlig «kald» i denne situasjonen. Det virker som hun tror hun kan komme unna med det. Det i seg selv er interessant for de som befatter seg med den menneskelige psyke.

Det er ikke godt å si hvordan de neste få dagene spiller seg ut. Nå må flere aktører gå i tenke- og deretter handlingsboksen. Venstre har det mest umiddelbare problemet siden deres landsmøte starter i morgen.

Mange andre har allerede klart å rote seg inn i et skjebnefellesskap med Grande. Det gjelder deler av media, men ikke minst statsminister Erna Solberg. Men Solberg har aldri kommentert på hva Grande har sagt til henne opp til nå. Og nettopp det gir statsministeren et visst manøverrom. Riper i lakken vil Solberg uansett få, men hun kan fint redde sin egen posisjon om hun nå gir Grande den beskjeden hun skulle hatt allerede i januar.

– Trekk deg.

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.