Simon Malkenes er lektor ved Ulsrud videregående skole i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Del saken
 • 622
 •  
 •  
 •  
 •  

En skulle jo tro at de ansvarlige ville lytte til en varsler? Lektor Malkenes beskriver et fullstendig uansvarlig klasserommiljø. Der noen pøbler ødelegger for de som går på skolen for å lære. Det problemet han ønsker å sette under debatt er: inntakskrav – at det er noen elever som er uegnet til å gå på en videregående skole. Men det er som å stikke hånden i et vepsebol. Først stilte Byråd Inga Marte Thorkildsen opp på Dax 18. Hun brukte sin taletid på å skylde på det forrige byrådet og at hun jobbet på spreng for å rydde opp i alt rotet deres.

I neste debatt så dukket direktør Astrid Søgnen i Utdanningsetaten opp. Hun nektet å snakke om problemet lektor Malkenes ønsker å sette under debatt og var utelukkende opptatt av å verne om elevene (pøblene). Med åpne øyne bedyret hun at lærere har full ytringsfrihet, en slags Catch 22.

Du kan ytre hva du vil, men…

Astrid Søgnen lager en metadebatt, lektoren belyste at noen elever ikke passer på en videregående skole, men hun snur det på hodet. Astrid Søgnen hevder at av vi må verne om elevene, pøblene altså, men ikke de som vil følge med på undervisningen. Først og fremst er de ikke barn lenger når de går på videregående. Noen kan ha fylt 17, om vi skal sammenlikne med annen sak, der det også var en lærer, en som har skiftet beite.

Men hvem er det som sitter i en så ansvarsfull posisjon og viser et så lite ansvar? En kan jo spørre seg om hvordan har vedkommende endt opp der? Direktøren for utdanningsetaten Astrid Søgnen er ifølge Wikipedia en AP-politiker.

Da faller brikkene på plass. Lektor Malkenes beskriver elefanten i rommet, den som er feid under teppet

Problematikken begynner ikke i klasserommet, det er en logisk årsakssammenheng. Den begynner mange år tilbake etter en uansvarlig politikk ført av skiftende regjeringer. Med det resultat av en lav yrkesaktivitet, utenforskap, barnefattigdom og ungdomskriminalitet. I gamledager ble pøbler sendt til sjøs, men i dag har vi ikke jobber for ufaglært ungdom. De kan ikke lenger møte opp på fabrikken og få seg arbeid. I vår globaliserte verden er fabrikkene flyttet til lavkostland og vi har fått et arbeidsmarked som krever utdannelse. Videregående skole har blitt en oppbevaringsanstalt for arbeidsløs ungdom – de er der kun i mangel av noe annet å gjøre. Det tar seg pent ut i statistikker, men er skadelig for et godt skolemiljø.

Direktøren for Utdanningsetaten, Astrid Søgnen, vet så inderlig vel at disse pøblene ikke hører hjemme på en videregående skole. Men skulle hun innrømme det, så ville hun i samme slengen erkjenne at hun og hennes parti har skapt et problem. Det problemet blant annet lektor Malkenes beskrev på Dax 18 – om pøbler som saboterer undervisningen og viser manglende respekt for skolens autoritet. Men som AP-politiker tenker hun ikke slik, for henne er det viktigere å kneble varsleren, i håp om at hun kan beholde sin posisjon. Helt uten en tanke på barn og unge som opplever en forringet skolegang.

Inga Marte Thorkildsen og Astrid Søgnes dere er ansvarlig for at barn og unge får et trygt og et godt skolemiljø. Sørg for det. Ikke gjem dere bak at pøbler skal ha vern når de ødelegger for alle de andre. Snakk med lektor Malkenes og lytt til hva han har å fortelle – det er han som jobber med dette til daglig og ser problemene med sine egne øyne.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 622
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]