Sterke reaksjoner på at Dagsrevyen omtalte 17-åringen i Grande-saken som “mann”

Skjermdump fra Dagsrevyen.
annonse
annonse

Norsk rikskringkasting (NRK) har flere ganger blitt anklaget for å forsøke å forme seernes meninger ved å klippe, manipulere og bedrive ordsminking i programmene sine. Resett publiserte tidligere i år en artikkel som handler om bevisst bildemanipulering i en debatt mellom Sumaya Jirde Ali og Sylvi Listhaug.

I et klipp fra debatten det så ut som om Sylvi Listhaug nikket bekreftende til påstander fra Jirde Ali. Saken var mikset, og nikkingen var ikke å finne på samme sted i den originale sendingen.

NRK har også mottatt en klagestorm på programmet «Faten tar valget», der mange reagerte på at Rikskringkastingen forsøker å forme seernes (og lisensbetalernes) aksept for det islamistiske hodeplagget hijab i programmet. Klagene ble senere gitt videre til et studentprosjekt ved NTNU, noe som også vakte sterke reaksjoner blant de som selv hadde sendt inn klager.

På Dagsrevyen i går, 16. april, omtalte NRKs Nina Owing offeret i Grande-saken slik:

– Abid Raja tar selvkritikk etter utspillet han kom med mot partileder Trine Skei Grande under venstres landsmøte i helgen. Han ba partilederen snakke ut om det som skjedde under bryllupsfesten i Trøndelag for ti år siden, der hun var sammen med en 17 år gammel mann.

Reaksjoner på Facebook

Pernille Dahl Johnsen er en av dem som nå har sendt inn klage på Dagsrevyens ordmanipulering. Dahl Johnsen er scenekunstner og dramatiker, men har også journalistutdanning og har jobbet to kortere perioder i NRK. Klagen har hun lagt ut på sin Facebookside, og der sier hun blant annet at NRK beskriver Trine Skei Grandes sex med en alkohol-påvirket mindreårig på en tilslørende måte, og oppfordrer andre til å sende inn klage til NRK. 

annonse

Resett spurte Dahl Johnsen hvorfor hun reagerte så sterkt på omtalen av gutten at hun valgte å sende inn en klage til NRK.

– Jeg anser det som svært viktig at befolkningen i Norge får korrekt, balansert og så nøytral informasjon som mulig fra NRK, selve statskanalen som vi alle jo betaler for å kunne stole på og bli opplyst av. Ikke minst i saker som denne, som er så til de grader maktmessig asymmetrisk – én enslig, ung borger mot en av Norges mektigste kvinner, som har hele den politiske eliten nærmest til sin personlige disposisjon – er det fryktelig viktig at NRK er seg sitt samfunnsoppdrag bevisst, og ikke lar seg misbruke av overmakten.

– Hva synes du om NRKs fremgangsmåte og valg av ord, for eksempel i forhold til hvordan NRK vanligvis omtaler mindreårige flyktninger opptil 18 år som barn?

– NRK kan ikke være lemfeldig i sitt valg av aldersklassifiseringer, for da skjer det nettopp dette at man risikerer å (gjerne ubevisst, for all del) bruke ord som skal forestille å være rent opplysende, men som i realiteten vektlegger visse aspekter og setter andre til side. Som én som selv har gått på journalisthøgskolen, og har arbeidet i blant annet NRK som journalist i to korte perioder, anbefaler jeg alltid at de setter seg ned og bestemmer seg for hvordan ulike aldersgrupper ALLTID skal benevnes:  17-åringer kunne for eksempel hete «ungdom», «ungutt» eller «ungjente» – de er jo tross alt hverken barn eller voksne menn og kvinner, hverken i etisk eller juridisk forstand.

annonse

– I denne saken kan det virke som om NRK stiller seg på maktens side mot enkeltpersoner og en svakere part. Hva tenker du om det? Og hva tror du de mener med å formulere seg på denne måten?

– I Dagsrevyen-innslaget stilte de seg så absolutt på maktens side. La oss håpe og tro at det ikke var med hensikt. Jeg vil ikke spekulere i hvorfor de formulerte seg slik de gjorde, men de bør selv komme på banen og svare på nettopp det, derfor: Klag alle sammen, og tving dem i tale!

– Har du fått mye respons på klagen du la ut på Facebook? Hva slags respons?

– Ja, ikke så verst, en god del likes sett i forhold til mitt vanlige nivå ellers, og det er ennå en nokså ny status. Håper på flere likes og ikke minst delinger. Flere skriver også at de har klaget, og det er det aller, aller viktigste vi alle kan gjøre nå, for å forsvare viktige prinsipper for hva vi som NRKs eiere, Norges befolkning, tillater med hensyn til NRKs omgang med sannheten. Lar vi dem bare ture frem, er vi jo selv skyld i tilsløringene.

Pernille Dahl Johnsen sier til Resett at tilliten til den én gang så stolte mediabastionen, som hun alltid har vært glad i, de senere årene dessverre har blitt tæret til beinet.

– NRK-folk er fine, sympatiske mennesker, men de lever uten å være klar over det i et fullkomment ekkokammer, etter min erfaring – og jeg satt selv i samme kammer, og forstår hvordan man kan ende der. Nettopp derfor er det desto mer viktig at så mange som mulig gir tilbakemeldinger igjen og igjen, og sender klager.


Resett har tatt kontakt med NRK og Nina Owing for å få en kommentar, men de har ikke svart.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474