Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nordmenn som jobbet i Murmansk skal ha blitt kontaktet som mulige informanter for PST. Ordfører i Sør-Varanger reagerte på det han mente var farlig praksis.
Med Frode Berg-saken som bakteppe, snakker ordfører Rune Rafaelsen (Ap) ut om hendelser som han tok opp for åtte-ni år siden. Han opplevde den gang at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) drev for pågående rekruttering i regionen, skriver Aftenposten.

– Jeg fikk på ganske kort tid to klager fra to norske statsborgere som hadde jobber i Murmansk, om at PST hadde kontaktet dem og bedt de om å bistå med «tjenester» og informasjon om norsk-russiske forhold, sier han.

Rafaelsen kontaktet ledelsen ved daværende Øst-Finnmark politidistrikt i Kirkenes. Ved en annen anledning klaget han en PST-ansatt inn for et annet, ikke navngitt politidistrikt.

– Jeg påpekte at det PST drev med var meningsløst og direkte farlig for nordmennene. Hvis russiske myndigheter hadde sett eller forstått hva som foregikk, kunne dette satt disse personene i en farlig situasjon, sier han.

Seniorrådgiver Martin Berntsen i PST kommenterer kritikken ved å si at jobben til PST er å tegne et mest mulig korrekt trusselbilde.

– For å gjøre det må vi snakke med folk. Det gjorde vi for ti år siden, det gjør vi i dag og det vil vi fortsette å gjøre. Når det gjelder hva som kan ha skjedd i Sør-Varanger for ti år siden, så har jeg ingen kommentar til det.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]