LO-leder Gerd Kristiansen på landsmøtet til Arbeiderpartiet, 21. april, 2017. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er mange FRP-velgere som ikke vil organisere seg i LO på grunn av deres politiske bindinger, sa Siv Jensen i sin åpningstale av FRP sitt landsmøte. Michael Torp fra Østfold FRP sa i sin tale: – Jeg blir dårlig når jeg ser samrøret mellom LO og de rødgrønne. Man ser ikke forskjell på tillitsvalgte i LO og politikere.

En fagforening må være uavhengig om de vil oppnå troverdighet.

LO skal være en fagforening for medlemmene, de skal jobbe for arbeidstagere som vil organisere seg, og ikke være et haleheng for Arbeiderpartiet. NHO har sluttet med å gi bort penger til partier og bør LO også gjøre.

annonse

Om LO kritiserer regjeringen, kan det da være politiske motiver bakom?

LO oppsto i en tid da Norge hadde et skarp klasseskille og en klassebevissthet. Arbeiderne holdt sammen mot en felles motstander, men i dag har vi knapt fabrikker igjen og den tradisjonelle arbeideren er borte. Men LO henger igjen i gamledager, og ser knapt forskjell på fagforeningsarbeid og politikk.

– Jeg forstår godt arbeidsfolk som ikke melder seg inn i en fagforening når de vet at kontingenten deres går til et parti de aldri ville funnet på å stemme på. Toppene i fagforeningene gjør det vanskeligere å være organisert, når du samtidig tvinges til å støtte et parti du er sterkt imot, sa Siv Jensen i sin tale til FRP sitt landsmøte.

I dag er det bare akademikere i  Arbeiderpartiet.

annonse

Ingen av dem har hatt arbeid, om ser bort fra rådgiver i en NGO eller forsker i FAFO. De har drevet med politikk siden ungdommen, blitt kurset av partiet i talegavens kunst og kan snakke seg ut av det meste. Men de på gølvet har lite til felles med dem, og mange føler seg mer hjemme i FRP. Rikmannssønnen Jonas har aldri jobbet med hendene utover det å telle penger. Han interesserer seg for franske filosofer, mens de på gølvet er kanskje mer opptatt av bensinpriser og harryhandling.

Hvorfor må de fagorganiserte finansiere en slik gjeng?

Kan det være fordi pampene ønsker seg spennende jobber, slik som et styreverv i Hydro eller en stilling med en fin lønn? Men som regel får LO pengene tilbake om det blir regjeringsskifte. AP pleier da å øke skattefradraget for kontingenten og LO får igjen utlegget den veien. Hadde en bedrift gjort det sammen ville de nok ha fått politiet på døra.

AP er nå på vei til å bli et miniparti og det merkes også blant LO sine medlemmer. I 2013 var det 45,7 % som stemte AP, og i 2017 var andelen falt til 38,4 %.

Landbruksminister Jon Georg Dale er utdannet kjøttskjærer og har jobbet på Nortura, der de fleste er medlem av LO, men han er ikke det og forklarer til LO-bladet Frifagbevegelse hvorfor:

annonse

– Hør her, jeg har stor sans for et organisert arbeidsliv, men jeg har brukt alle mine ledige timer siden tenårene og fram til denne dag med å drive politikk for FrP der hovedmotstanderen er Arbeiderpartiet. Da kan jeg ikke være medlem av LO, en organisasjon som gir penger til nettopp det partiet.

FRP har et poeng, mange av deres velgere ser på LO som APs forlengede arm. FRP er det nye arbeiderpartiet, men av LO-medlemmene er det få som stemmer på FRP. De velger å stå utenfor fagforeningen av politiske årsaker.

– Skal LO være en fagforening for alle må de gjøre som NHO.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon