Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Øverste leder for Oslo nærmest fnyser av at Oslo er blitt et utrygt sted. «Er du seriøs?» repliserer Raymond på Twitter når han blir stilt til veggs om situasjonen. Politiledelsen sitter stive i maskene og lirer av seg samme løgnen på en hastepressekonferanse 30. april. Oslo er trygg. Hadde Oslo vært en trygg by å bo i, så hadde ikke den pressekonferansen funnet sted.

Nå skal vi juble over noe vi aldri har jublet over før, nemlig at 97 prosent av ungdom i Oslo under 18 år ikke har begått lovbrudd. Det er ingenting å juble over. Det er å stille alt på hodet. Fokuset må være på at det er langt flere ungdom i dag, enn for bare noen år siden, som begår kriminelle handlinger. Hvor lenge skal vi juble over selvfølgeligheter som at de fleste er lovlydige? I 2050 så smiler kanskje en byrådsleder over uttalelsen: «Men det er positivt at 85 prosent av ungdom under 18 år er lovlydige.»

I 2007 var andelen av ungdom under 18 som hadde begått lovbrudd på ca. 1,3 prosent for hele landet, mot 3 prosent i Oslo 2018. Hva sier de tallene fra SSB? Det sier vel en god del om demografiske forskjeller i Oslo og resten av Norge. Den rikere og rikere og kjedeligere og kjedeligere etnisk norske ungdom begår altså mer kriminalitet enn før? Slik statistikken er utarbeidet, så skulle man tro de var 2,3 ganger så kriminelle som for 11 år siden.

annonse

Bortforklaringer

Politiet, ved Janne Stømner, legger skylden på at de har brukt ressursene på å bekjempe terror. Det er for så vidt delvis sant det. Noe må de si. Panikk kan ikke spre seg. Men det Stømner etterlyser, dedikerte politifolk ute i gatene, de politifolkene kan ikke dra med ungdommene hjem og oppdra dem. Disse ungdommene hater politiet. De kaster stener på bilene, har ingen respekt for myndighetene.

Det lekker av og til fra anonyme kilder i politiet. Resett har formidlet det ved et par anledninger. Ufiltrerte historier med troverdighet. Og Peter Springare har blottstilt situasjonen i Sverige. Alle som tenker seg om vet hvordan det må være, men vi får ikke lov til å snakke om det. Ikke et ord om Islam og manglende oppdragelse hos gutter i alt for mange norskmuslimske familier.

Selvsagt så er de fleste norskmuslimske familier lovlydige mennesker med ditto ungdom. Problemet er at det er en alt for stor andel som ikke er det. Langt mer enn tre prosent. For når de er overrepresentert i kriminalitet samtidig som de er en minoritet. Vel, det er enkel matematikk. Jeg mener at det er feil å hylle det selvsagte; å være lovlydig.

annonse

Ungdom av alle etnisiteter og bakgrunn begår lovbrudd. Men etter Peter Springares avsløringer og tallene fra SSB i fjor, så vet vi at innvandrere fra land der Islam står sterkt er overrepresentert. Det er en sammenheng mellom tankesett, oppdragelse, kultur og kriminalitet. For et mindretall. Men likevel av alt for, alt for mange. Det må man våge å snakke om. For hvis ikke så vil det eskalere fortere enn man har noen som helst kontroll på. Look to Sweden.

En manglende respekt for politiet og europeiske verdier, som ikke blir møtt med massiv motstand og harde straffer, vil bare føre til mer kriminalitet. Lovbruddene får ingen konsekvenser som svir. Hvis ambisjonsnivået er lavt så betyr ikke fengsling noe, så lenge straffene er såpass korte i Norge.

Raymond gikk ikke lenger enn å si at ungene ikke burde reke rundt om natten, men komme seg hjem. Det er vondt å høre på en voksen mann, som skal lede hele Oslo, som gjør seg så dum. Igjen snakket han om fritidsklubber på Dax18, 30. april. Håper han har satt av penger i budsjettet til metalldetektorer og politi ved inngangen. De 150 gjengangerne politiet ikke får has på kommer ikke til å gjøre noe annet på en fritidsklubb enn å rane og ramponere den.

Det er ikke Natteravner som må ut i gatene, men forsvaret. I stedet for å gjøre tjeneste på vidda kunne deler av forsvaret ha patruljert på Østlandet. Noen titalls ekstra politifolk på Oslo øst klarer ikke å rydde opp i dette voksende problemet. Det burde være patruljerende biler på Mortensrud, Holmlia, Vestli, Stover, Grorud, Romsås, Lillestrøm, Drammen og en rekke andre steder 24/7. Hvis ikke blir det flere skytinger. Vi vet bare ikke når, og om det blir uskyldige forbipasserende som lider neste gang.

Så kan gjengangerne og gjengene skyte på hverandre i bakgater og bak lukkede dører neste gang de vil avfyre et skudd sånn rett etter skoletid. Heller det enn foran biblioteket på Holmlia, der barn og unge henger.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon