Kringkastingssjef Thor Gjermund på taket av Kringkastingshuset på Marienlyst. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

I dag kom nyheten om at NRK-styret forlenger Thor Gjermund Eriksens åremål som kringkastingssjef for seks nye år. Han skal styre rikskringkasteren til 2025. Samtidig øker andelen nordmenn som ikke oppfatter NRK som upartisk. Bare 46 % av de spurte mener NRK oppfyller sin målsetting om å være upartisk og upåvirket, en nedgang fra 58 % siden 2016.

Denne endringen reflekterer neppe at NRK har blitt vesentlig mindre upartisk, men snarere at folk begynner å få opp øynene for at det fremmes en agenda gjennom den «bedriftskulturen» som er i NRK. Sosiale medier – og vel også vi i Resett og andre «alternative» medier – har bidratt til en viss oppvåkning.

Statskanalen ligger utvilsomt til venstre i det politiske landskap i likhet med store deler av de samfunnsfaglig utdannede, og ikke minst journalistene i Norge. Til grunn ligger troen på det formbare mennesket, multikultur og åpne grenser. På NRK-programmene fremmes hijabkledte jenter som noe hipt og akseptabelt.

annonse

Representant for det bestående monopol

Thor Gjermund Eriksen er et perfekt symbol på denne holdningen. Wikipedia skriver det greit nok: «Han har sin politiske bakgrunn i Sosialistisk Venstreparti (SV) og var flere år medlem av sentralstyret i SVs ungdomsorganisasjon Sosialistisk Ungdom, og var frem til han ble utnevnt til kringkastingssjef medlem i Arbeiderpartiet. Han har vært pressesekretær på Stortinget for SV og blant annet personlig rådgiver for Erik Solheim og tidligere byrådssekretær for miljø- og samferdselsbyråd Raymond Johansen i Oslo.»

Og underveis har han hoppet frem og tilbake i de forskjellige mediehusene i Norge. Hans karrierebakgrunn viser den totale mangelen på kritisk opposisjon i Norge. Den politiske og journalistiske eliten er sauset sammen i et tett nettverk av folk som stryker hverandre etter hårene og gir hverandre skyhøye lønninger hentet fra statsbudsjettet. Les her hva Wikipedia skriver om Eriksen:

«Som journalist ble Eriksen først fast ansatt i Dagbladet i 1995. I 2000 ble han politisk redaktør i Aftenposten, men gikk tilbake til Dagbladet året etter som politisk redaktør. I 2003 fikk han jobben som ansvarlig redaktør i Dagbladet, en jobb han trakk seg fra 8. mars 2006. Etter dette gikk han over til en direktørstilling i Amedia. 1. desember 2010 ble han utnevnt til konstituert konsernsjef i Amedia etter Even Nordstrøms plutselige avgang, og han ble fast tilsatt i stillingen fra juni 2011. 11. desember 2012 ble han utnevnt til kringkastingssjef i NRK. Kort tid etter ansettelsen kom det frem at Eriksen har et kjæresteforhold til Ann Kristin Enkrog, TV 2s direktør for HR og administrasjon, men at han ikke informerte NRKs styre om dette før ansettelsen.»

annonse

Signalene som sendes

Hans bakgrunn forteller de ansatte alt de trenger å vite om hva som er ønsket. Her trenger ikke toppsjefen å gi instrukser eksplisitt og direkte. Skal man opp og frem i NRK på kringkastingssjefens nåde, er det åpenbart hva som kreves av deg. Ta en titt på SVs og Aps partiprogram, og hold deg inne med de andre store mediene (for alle de «suksessfulle» flytter jobber mellom dem).

– Styret i NRK er meget godt fornøyd med hvordan Eriksen har ledet NRK de siste fem årene, uttaler NRKs styreleder Birger Magnus.

– Jeg kan ikke tenke meg en mer spennende og mer krevende oppgave enn å bidra til at NRK opprettholder oppslutningen og fortsatt leverer norsk innhold som binder oss sammen og styrker norsk kultur, språk og demokrati, sier Thor Gjermund Eriksen ifølge NTB.

Millionlønn

annonse

At Eriksen selv ønsker å fortsette er ikke så rart. Mer enn tre millioner kroner har han i lønn hvert år. Det er svært mye for en mann av et slikt kaliber, faktisk seks ganger så mye som de som betaler hans lønn (skattebetalerne) får i gjennomsnitt. Er det ikke mulig å finne noen som er villige til å ta jobben for mindre enn tre millioner? Hvor belastende er det egentlig å være kringkastingssjef? Vel, kanskje han mister nattesøvnen av all kritikk han får fra Resett..

Tvungen «propaganda»

Mer enn fem milliarder kroner tvinges norske skattebetalere til å betale for NRK hvert år. Og for all del, de lager også mye bra, ikke minst av barneprogrammer (ja, noen av dem er fri fra propaganda) og sport. Men NRK har ikke minst tatt seg en rolle som politisk agendasetter, og de skviser ut privatfinansierte initiativ gjennom sine massive ressurser.

Når de først har en slik rolle, er det særdeles uheldig at en person som Eriksen får fortsette, og det er spesielt unødvendig under en borgerlig regjering. Fremskrittspartiet har i flere tiår kjempet mot konsekvensene av et skolesystem som «oppdrar» naive sosialister/sosialdemokrater (og som dermed forakter FrP-politikk og FrP-folk) og et medieetablissement som viderefører naiviteten. Skal vi virkelig kunne endre norsk politikk, ja realitetsorientere den slik jeg oppfatter at FrP ønsker, så må man gripe fatt i sosialiseringssystemet og mediene. Også i Høyre burde man ha en slik interesse.

Men isteden sørger de altså for at den AP-konverterte SVeren og innsider-journalisten Thor Gjermund Eriksen får styre NRK i 12 fulle år.

Man kan egentlig lure på om de borgerlige forstår hvor politikk faktisk utøves per idag, og hva som påvirker den. «Styringen» av landet skjer ikke automatisk i det du setter deg i en svart limousin med privatsjåfør og livvakter fra PST. Du må faktisk endre på folks holdninger. Og et godt steg på veien er enten å ta kontroll på, eller helst avvikle NRK i sin nåværende form.

Med Eriksen i sjefsstolen, skjer neppe noen av delene.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon