Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Resett kunne for en stund siden rapportere at innvandrerungdom banker opp og ydmyker etnisk norsk ungdom i Oslo-området. Men det er ikke bare i på det sentrale Østlandet det forekommer grov vold blant ungdommer.

En norsk 14 år gammel gutt blir slått i bakken i Stavanger, og blir så utsatt for gjentatte slag mot hodet. Omkring står andre ungdommer, noen filmer og de ler. Volden gutten utsettes for er svært grov. Blodet renner. Gutten må kysse voldsutøverens sko.

Seansen er filmet, og spredt på sosiale medier. Den eskalerende voldstrenden bekymrer politiet i Stavanger. Antallet registrerte voldshandlinger utført av barn og unge økte med hele 40 prosent fra 2016 til 2017 i Sør-Vest politidistrikt, ifølge en fersk rapport.

annonse

– De siste månedene har flere voldshandlinger blitt filmet av ungdommer. Filmene legges ut på sosiale medier. Vi ser ungdommer, gjerne helt ned i 13-14-årsalderen, som slår jevngamle ungdommer. Voldsutøverne fortsetter å slå mens offeret ligger nede, sier Grete Winge, driftsenhetsleder i politidistriktet.

I svært mange tilfeller blir offeret tvunget til å kysse voldsutøverens sko. De andre ungdommene ler og heier mens ydmykelsene pågår.

Moren til den 14 år gamle gutten i den aktuelle filmen syns det er vondt å se at ingen grep inn, mens sønnen ble slått.

annonse

– Jeg blir sint, frustrert og lei. Det er viktig at foreldre blir bevisste at dette faktisk er noe som skjer rundt omkring i bydelene, sier hun til Stavanger Aftenblad.

Politioverbetjent Rothseth uttaler seg om forholdene i Stavanger, og hevder at volden ikke kan kobles til en bydel eller en spesiell gruppe ungdommer.

– Vi har tilfeller av denne typen vold flere plasser i byen. Både blant voldsutøvere og offer finner vi ungdommer med alle typer bakgrunner. Det er ungdommer som bor på institusjon og det er ungdommer som kommer fra ressurssterke familier. Denne typen vold virker å være en trend. Derfor slår vi alarm, sier Rotseth.

Driftsenhetsleder Winge aner ikke hvorfor dette skjer nå, og “støtter seg på teorien om at dette går i bølger”.

– Akkurat nå er vi på en bølgetopp, sier hun.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon