Statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans regjering vil stramme inn vilkårene for å bli dansk statsborger. Foto: Martin Sylvest / NTB scanpix Denmark / NTB scanpix
annonse
annonse

Hittil har det å motta dagpenger ikke vært en hindring for å bli dansk statsborger. Begrunnelsen har vært at det er snakk om en delvis selvfinansiert forsikring. Danske arbeidstakere må betale en særskilt forsikring for å ha rett til dagpenger.

annonse

Samtidig vil den borgerlige regjeringen redusere perioden som man kan bli forsørget av det offentlige til fire måneder i løpet av de siste fem årene, mot dagens seks måneder.

– Det er helt avgjørende at de borgerne som vi gir statsborgerskap, kan forsørge seg selv. Derfor er det avgjørende at det å være på dagpenger også teller som ikke å være selvforsørgende, sier Laura Lindahl fra Liberal Alliance, som sitter i regjeringen sammen med Venstre.

Både Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten avviser forslaget. De mener det vil være negativt for fleksibiliteten i arbeidslivet.

annonse
annonse

– Dagpengesystemet er en del av den danske modell. Det er svært viktig for at det skal være enkelt for arbeidsgivere å ansette og si opp medarbeidere, sier SF-politikeren Kirsten Normann Andersen.

Sosialdemokratene har ennå ikke tatt stilling til forslaget, men avviser det i utgangspunktet ikke. Forslaget fra mindretallsregjeringen er uansett sikret flertall ettersom det støttes av Dansk Folkeparti.

Foreningen av Udlændingeretsadvokater mener at tiltaket bryter med de grunnleggende rettighetene til personer som ønsker å bli danske statsborgere.

annonse
Reklame

– Dette er helt urimelig, sier foreningens leder, Jytte Lindgård, til avisen Berlingske.

NTB-Ritzau

(©NTB)

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.