17. mai-feiring i Oslo sentrum. Fra Karl Johan opp mot Slottet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Del saken
  •  
  •  
  •  

Over hele landet er beredskapen forhøyet i forkant av 17. mai, men i år opplever lederen for 17. mai-komiteen i hovedstaden at færre frykter terror enn i fjor.

I fjor lot flere barn og voksne være å delta i feiringen for å unngå folkemengdene.

– Alle politidistrikt har forhøyet beredskap på 17. mai. Det er politimesterne i det aktuelle politidistriktet som er ansvarlig for å vurdere lokal beredskap og eventuell iverksetting av tiltak, sier seksjonssjef Jørn Schjelderup i Politidirektoratet til NTB.

– Mindre frykt

I fjor la terrorfrykt en demper på feiringen av nasjonaldagen i Oslo. Men i år sier leder for 17. mai-komiteen i hovedstaden, Eirik Lunde, til P4 at han ikke har fått rapporter fra skoler som er bekymret for terror.

– Jeg tror at det er en kombinasjon av at nyhetsbildet er litt annerledes i år, og at folk opplevde at sikkerheten var godt ivaretatt i fjor, sier Lunde.

25.000 barn fra 119 skoler skal gå i årets tog i Oslo sentrum, og Lunde oppfordrer alle til å delta.

– Det kommer til å bli en folkefest slik som vi er vant til, og jeg er helt trygg på at politiet og beredskapsetaten gjør det de kan for å gjøre det tryggest og triveligst mulig for alle, sier han.

Ingen trusler

I forkant av årets store festdag har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyst om at det ikke foreligger noen konkrete trusler.

– Per nå er ikke PST kjent med noen konkrete trusler mot verken 17. mai eller andre merkedager. Samtidig har Norge aldri hatt bedre beredskap, sa seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, til Nettavisen tidligere i uken.

Til tross for at PST vurderer at trusselrisikoen er lavere enn i fjor, setter politiet i Oslo og andre steder også i år inn ekstra sikkerhetstiltak.

– Vi går aldri i detalj om sikkerhetstiltak – og tiltakene som eventuelt blir iverksatt vil variere fra distrikt til distrikt. Men, vi kan opplyse om at det vil bli iverksatt både synlige og usynlige tiltak 17. mai. Bevæpning kan være et eksempel på et synlig tiltak som politimesterne velger å implementere, sier Jørn Schjelderup i Politidirektoratet til NTB.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]