Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (t.h.) og hennes danske kollega Inger Støjberg (utlending-, integrerings- og boligminister) på vandring med politiets gatepatrulje enhet på Grønland i Oslo sentrum sentrum, i august i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ramadan er her, og utfordringene med å implementere en eldgammel tradisjon i et moderne velferdssamfunn lar ikke vente på seg. Muslimske arbeidstagere og elever over hele landet, og i våre naboland, går nå uten mat og drikke mens solen er oppe. Det byr på desto større utfordringer i våre land, som befinner seg så langt nord for ekvator. Det er for eksempel blitt rapportert at muslimske skoleelever svimer av i mangelen på næring, og at foreldrene ønsker å flytte eksamenstiden, slik at det passer fastende muslimer bedre.

Hvorvidt muslimer plikter å tilpasse sine tradisjoner til det nordiske velferdssamfunnet, eller om våre samfunn skal tilpasse seg muslimenes skikker, skaper også debatt hos vårt broderfolk i sør.

I et debattinnlegg i avisen BT kommer Danmarks innvandrings- og integreringsminister Inger Støjberg med en oppfordring til fastende, danske muslimer. Hun mener det er best samfunnet om fastende muslimer tar ferie under ramadan.

Ministeren fremholder at det er religionsfrihet i Danmark, men understreker i sitt innlegg at religionen også er en privatsak, som ikke skal få påvirke samfunnet, og den øvrige befolkningen.

Støjberg peker i sin uttalelse på at danske muslimer nå må faste i hele 18 timer.

– Jeg syns derfor helt ærlig, at man som muslim i et moderne samfunn som det danske, bør overveie hvilke konsekvenser det har for samfunnet, når man velger å holde ramadan.

Videre stiller ministeren seg undrende til hvorvidt en 1400 år gammel, statisk tradisjon som ramadan er, i det hele tatt er forenelig med den moderne samfunnsform og arbeidsmarked man har i Danmark i 2018.

– For det er unektelig helt andre, høye krav i et moderne og effektivt samfunn som det danske, enn det var i Medina på Muhammeds tid (ca. år 570-632). Lange arbeidsdager, som i noen tilfeller innbefatter farlige maskiner, busser som kjøres i rushtiden av sjåfører som ikke har spist eller drukket på mer enn ti timer, sykehus som skal fungere vel så godt under ramadan, som på alminnelige dager, for å nevne noe, skriver Støjberg.

Den danske integreringsministeren skriver at hun har respekt for at man ønsker å praktisere sine religiøse tradisjoner. Men fordi hun også mener at religion er en privatsak, oppfordrer hun muslimer som ønsker å faste til å ta ferie under ramadan, slik at deres faste ikke får en negativ innvirkning på det øvrige danske samfunnet.

– Gjør man det, så respekterer man nettopp at religion er den privatsaken, som det bør være, avslutter Støjberg.