Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (t.h.) og hennes danske kollega Inger Støjberg (utlending-, integrerings- og boligminister) på vandring med politiets gatepatrulje enhet på Grønland i Oslo sentrum sentrum, i august i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Del saken
 • 567
 •  
 •  
 •  
 •  

Ramadan er her, og utfordringene med å implementere en eldgammel tradisjon i et moderne velferdssamfunn lar ikke vente på seg. Muslimske arbeidstagere og elever over hele landet, og i våre naboland, går nå uten mat og drikke mens solen er oppe. Det byr på desto større utfordringer i våre land, som befinner seg så langt nord for ekvator. Det er for eksempel blitt rapportert at muslimske skoleelever svimer av i mangelen på næring, og at foreldrene ønsker å flytte eksamenstiden, slik at det passer fastende muslimer bedre.

Hvorvidt muslimer plikter å tilpasse sine tradisjoner til det nordiske velferdssamfunnet, eller om våre samfunn skal tilpasse seg muslimenes skikker, skaper også debatt hos vårt broderfolk i sør.

I et debattinnlegg i avisen BT kommer Danmarks innvandrings- og integreringsminister Inger Støjberg med en oppfordring til fastende, danske muslimer. Hun mener det er best samfunnet om fastende muslimer tar ferie under ramadan.

Ministeren fremholder at det er religionsfrihet i Danmark, men understreker i sitt innlegg at religionen også er en privatsak, som ikke skal få påvirke samfunnet, og den øvrige befolkningen.

Støjberg peker i sin uttalelse på at danske muslimer nå må faste i hele 18 timer.

– Jeg syns derfor helt ærlig, at man som muslim i et moderne samfunn som det danske, bør overveie hvilke konsekvenser det har for samfunnet, når man velger å holde ramadan.

Videre stiller ministeren seg undrende til hvorvidt en 1400 år gammel, statisk tradisjon som ramadan er, i det hele tatt er forenelig med den moderne samfunnsform og arbeidsmarked man har i Danmark i 2018.

– For det er unektelig helt andre, høye krav i et moderne og effektivt samfunn som det danske, enn det var i Medina på Muhammeds tid (ca. år 570-632). Lange arbeidsdager, som i noen tilfeller innbefatter farlige maskiner, busser som kjøres i rushtiden av sjåfører som ikke har spist eller drukket på mer enn ti timer, sykehus som skal fungere vel så godt under ramadan, som på alminnelige dager, for å nevne noe, skriver Støjberg.

Den danske integreringsministeren skriver at hun har respekt for at man ønsker å praktisere sine religiøse tradisjoner. Men fordi hun også mener at religion er en privatsak, oppfordrer hun muslimer som ønsker å faste til å ta ferie under ramadan, slik at deres faste ikke får en negativ innvirkning på det øvrige danske samfunnet.

– Gjør man det, så respekterer man nettopp at religion er den privatsaken, som det bør være, avslutter Støjberg.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 567
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]