USA gjør liten framgang i krigen mot Taliban, slår Pentagons egen generalinspektør fast i ny rapport. 30. april ble en amerikansk soldat drept i et angrep i Taqab-distriktet øst i Afghanistan. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Afghanistan er like farlig i dag som da USA invaderte landet for 17 år siden, og det er få tegn til bedring, konkluderer Pentagons egen generalinspektør fast. 

President Donald Trumps strategi for å bekjempe opprørerne i Afghanistan, som ble lansert i august i fjor, har gitt få om noen positive resultater, og optimistiske uttalelser om framgang har liten rot i virkeligheten, konkluderer generalinspektøren for det amerikanske forsvaret i en ny rapport.

Trumps strategi med å sende flere militære rådgivere til Afghanistan, for å samarbeide tettere med afghanske sikkerhetsstyrker i felt, «øker ytterligere risikoen for sivile tap, innsideangrep, amerikanske tap og annen konfliktrelatert vold, heter det i rapporten som ble lagt fram mandag.

Vendepunkt

USAs militære øverstkommanderende i Afghanistan, general John Nicholson, har tegnet et optimistisk bilde av utviklingen i landet.

I november i fjor hevdet Nicholson at krigen var kommet til et vendepunkt og at de afghanske sikkerhetsstyrkene i løpet av to år ville ta kontroll over områder der 80 prosent av befolkningen lever, mot 64 prosent som da var tilfelle.

Det har skjedd lite positivt i første kvartal av 2018, og bare 65 prosent av befolkningen levde ved utgangen av mars i områder som kontrolleres av sentralregjeringen, konstaterer generalinspektøren i sin rapport.

Skjønnmaler

Rapporten anklager langt på vei militære og politiske ledere i USA for å skjønnmale utviklingen i Afghanistan.

– I første kvartal hevdet amerikanske tjenestemenn og ledere at Taliban ikke lenger var i stand til å nå sine mål og at de afghanske sikkerhetsstyrkene gjorde framgang. Dokumentasjonen som foreligger viser imidlertid få tegn til framgang, slår generalinspektøren fast.

Rapporten viser blant annet til at de afghanske sikkerhetsstyrkene krymper, og at antallet politifolk og soldater i uniform falt med rundt 18.000 til 314.000 i første kvartal i år. Dette er langt færre enn de 352.000 som etter planen skulle ha vært i tjeneste.

Press virker ikke

President Donald Trumps skulle med sin mye omtalte Afghanistan-strategi overbevise Taliban om at de ikke kunne vinne krigen militært. Dette skulle skje ved økt militært press, samt på diplomatisk og økonomisk press på deres antatt fremste støttespiller Pakistan.

– Det foreligger få beviser for at handlingene for å øke presset på Taliban i særlig grad har virket, konstaterer generalinspektøren.

Trump har blant annet varslet kutt på mellom 12 og 16 milliarder kroner i planlagt militærstøtte til Pakistan, for å presse landet til å slå hardere ned på Taliban som har tilhold langs grensa mot Afghanistan.

– Men Pakistan har ikke gjort noe av betydning for å frata Taliban de trygge skjulestedene, heter det i rapporten.

Valg

I juli skulle det etter planen ha vært holdt valg på ny nasjonalforsamling i Afghanistan, men dette er utsatt til oktober. Neste år er det planlagt presidentvalg, men Pentagons generalinspektør stiller spørsmål ved om slike valg bidrar til fred.

– Ettersom Taliban ser på den afghanske regjeringen som løpegutter for USA, er det uklart om et USA-støttet valg i deres øyne vil styrke den afghanske regjeringens legitimitet og presse dem til forsoning, slår rapporten fast.

Fastholder framgang

Taliban har de siste månedene gjennomført en rekke store angrep og truet senest mandag med nye angrep mot militære mål i hovedstaden Kabul.

– Taliban kontrollerer fortsatt områder og har gjennomført ødeleggende terrorangrep både i Kabul og over hele landet, sier Glenn Finn, Pentagons assisterende generalinspektør, som har skrevet innledningen til den siste rapporten.

Pentagon fastholder i en kommentar til generalinspektørens rapport at det blir gjort framgang i krigen mot Taliban.

– Vi føler at det blir gjort framgang, sier talsmannen Rob Manning.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]