Abid Raja (V) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken
  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  

Venstres stortingspolitiker Abid Raja vil at norske stortingsrepresentanter skal «adoptere» hver sin samvittighetsfange og kjempe deres sak. 

– Målet er at alle stortingspolitikere skal representere én samvittighetsfange hver. Norske politikere møter myndighets­personer fra andre land hele ­tiden. Jeg vil at stortingspolitikerne skal bruke den muligheten til å snakke samvittighetsfangers sak, sier Raja til Vårt Land.

En samvittighetsfange er en person som er fengslet på grunn av sin overbevisning, sin etniske opprinnelse, hudfarge, kjønn eller språk.

Ifølge Raja kommer USAs kommisjon for internasjonal ­religiøs frihet (USCIRF) med en liste over samvittighetsfanger globalt i juni. Venstrepolitikeren sier han da vil starte arbeidet med å gi stortingspolitikere ansvaret for å være talsmenn for hver sin fange.

Janne Haaland Matlary, professor i stats­vitenskap ved Universitetet i Oslo, er ikke imponert over ideen.

– Å foreslå at stortingsrepresentanter skal representere samvittighetsfanger viser mangel på kunnskap og dårlig dømmekraft.

Hun mener at stortingspolitikere kan ende opp med å skade Norges utenrikspolitiske relasjoner hvis de tar på seg private roller eller roller på vegne av andre organisasjoner.

(©NTB)

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]