EU foreign policy chief Federica Mogherini addresses a joint press conference with Norway's Foreign Minister on March 20, 2017. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Del saken
 • 1.1K
 •  
 •  
 •  
 •  

EU-parlamentet har vedtatt en erklæring med ramsalt kritikk av den midlertidige grensekontrollen som er innført i Norge og flere andre land.

Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Østerrike og Frankrike har alle innført midlertidig kontroll på indre grenser.

Nå har de folkevalgte i EU-parlamentet med stort flertall vedtatt en erklæring der de fordømmer grensekontrollene. Hovedbegrunnelsen er at slike kontroller undergraver grunnprinsippet om fri ferdsel på tvers av landegrensene innad i Schengen.

Den norske kontrollen gjelder ferjeankomster fra Danmark, Sverige og Tyskland. I praksis er det svært få som stoppes.

«Har utspilt sin rolle»

Grensekontrollene truer solidariteten, samarbeidet og tilliten innad i Schengen, mener den spanske konservative politikeren Agustín Díaz de Mera.

– Den frie ferdselen er truet, advarer han.

Cecilia Wikström fra Liberalerna i Sverige mener kontrollene burde ha blitt avskaffet for lenge siden.

– I dag er flyktningsituasjonen i EU under kontroll. Den ytre grensa er styrket. Mange tiltak er gjennomført for styrke sikkerheten. Grensekontrollene har derfor utspilt sin rolle, sier Wikström.

Misnøye i Brussel

Grensekontrollene ble innført i kjølvannet av flyktningkrisen og bølgen med terrorangrep i Europa i 2015. De er blitt forlenget i flere omganger, noe som har vakt stor misnøye i Brussel.

– Midlertidig gjeninnføring av grensekontroll er et legitimt tiltak som er tilgjengelig for medlemslandene, men kun i unntakstilfeller der de konfronteres med alvorlige trusler, sier EU-kommissær Dimitris Avramopoulos.

– Grensekontrollen må ikke bli permanent, understreker han.

I EU-parlamentets erklæring fastslås det at mange av forlengelsene er unødvendige og uforholdsmessige og derfor ulovlige.

Motstand fra høyre

Men oppslutningen om erklæringen var ikke enstemmig. Et betydelig antall politikere fra høyrefløyen stemte imot.

– Schengen-prosjektet har i stor grad mistet europeernes tillit, og det er med god grunn, sier Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti.

Han mener Schengen-landene har mislyktes i å stoppe organisert kriminalitet, bekjempe terror og stoppe ukontrollert innvandring.

– Den største tragedien i Schengen-systemets feilslåtte historie er at man nok en gang har gjennomført et europeisk prestisjeprosjekt uten å ha de underliggende strukturene på plass. Man fjernet simpelthen de indre grensene uten å ha et tilstrekkelig robust og komplett system av ytre grensekontroll på plass, sier Vistisen.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1.1K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]