Kvinne kledd i nikab i Oslo sentrum. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix MODELLKLARERT.

Fem kvinner iført nikab satt på rekke og rad i den danske Folketingssalen og fulgte med da de danske parlamentspolitikerne avgjorde om kvinnenes bekledning skal forbys på offentlige plasser.

Flere av Folketingsrepresentantene kikket bort på de tildekkede kvinnen, og noen tok bilder av dem, mens debatten om forbudet pågikk.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen sa på talerstolen at burka og nikab er et utrrykk for ekstremisme.

– På den måte gjør Folketinget det tydelig for enhver at den form for ekstremisme og hjernevask burka og nikab representerer, er uakseptabelt i Danmark. Det er uforenelig med dansk kultur, sa Henriksen.

En av kvinnene i nikab sier til Ekstra Bladet etter at politikerne vedtok forslaget at hun var klar over at dette ville skje, men at hun er «dypt frustrert».

– Det er en masse blandede følelser som går gjennom meg akkurat nå. Jeg visste jo at det ville bli vedtatt, så jeg er ikke overrasket over det. Men det er for sinnsykt, og jeg er frustrert, sier kvinnen, som er 24 år gammel og heter Maria.

På spørsmål om hva hun ønsker å gjøre med sin bekledning når lovendringen trer i kraft, understreker hun ikke planlegger å ta nikaben av.

– Det må jeg finne ut av til den tid. Jeg har ikke tatt stilling til det ennå. Men jeg har ikke tenkt å ta den av. Det er ikke noen som skal bestemme hva jeg skal gå med, sier Maria.

– Når du skal ut på gaten, blir det så fortsatt i en niqab etter 1. august?

– Ja, det gjør det. Helt klart.

Videre sammenligner kvinnen det islamistiske plagget med røde bukser.

– Hva så med røde buksker, skal det så også forbys, fordi noen på Christiansborg synes det er for fargerikt?

Hun blir så påminnet av journalisten om at røde bukser ikke er en tildekkende religiøs bekledning, hvorpå Maria sammenligner nikab med jødisk kallot og kristent kors.

– Men der kan man tross alt se personens ansikt. Kan du sette deg inn i at vi i Danmark gjerne vil se hverandre, når vi snakker sammen, og at det kan være ubehagelig å samtale med mennesker hvis ansikter er helt tildekkede?, spør journalisten.

Det er ikke det det handler om. Det er å feie det under teppet. Vi har jo en god kommunikasjon akkurat nå, ellers hadde du vel ikke stått her. Så det blir gjemt vekk ved å si at det er ubehagelig eller at det er kvinneundertrykkende, men det handler jo bare om islam, hevder så Maria.

Den nikabkledde, unge kvinnen sier at hun ikke alltid pleier å bruke nikab, men fra nå av vil hun bruke den fast, rom en provokasjon.

75 av Folketingsrepresentantene stemte for forslaget, og 30 stemte imot. Kun en representant fra Socialdemokratiet stemte imot forslaget.