Illustrasjonsbilde av fremmedkrigere i Irak. Foto: AP/NTB scanpix
annonse

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har til nå etterlyst 14 personer de ikke har kontroll på etter at ekstremistgruppa IS såkalte kalifat falt.

Det er to flere enn i januar, og det er både kvinner og menn blant de etterlyste.

– Tallet på nordmenn som nå er internasjonalt etterlyst, har steget til 14. Flere etterlysninger og siktelser kan bli tatt ut, sier PSTs informasjonssjef Martin Bernsen til Klassekampen.

annonse

Til sammen har rundt 100 personer reist fra Norge for å tilslutte seg ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i Syria og Irak. Omkring 30 fremmedkrigere skal fremdeles oppholde seg i området, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Om lag 40 har returnert til Norge og politiet har tatt ut siktelser mot nærmere 30 personer i terrorrelaterte saker, ifølge rapporten « Hvordan håndtere hjemvendte fremmedkrigere og andre syriafarere? », som Universitetet i Oslos ekstremismesenter C-rex har skrevet på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet.

De fleste fremmedkrigerne returnerte i 2014 og 2015, men Bernsen i PST vil ikke tidfeste den siste hjemkomsten.

– Men etter hvert som det såkalte kalifatet har forvitret, har svært få returnert. Det er blitt vanskelig å komme seg ut av Syria og Irak. De kan vente seg lang fengselsstraff, og i tillegg er mange drept.

Sju er allerede dømt etter terrorparagrafen, ifølge rapporten. Flere av dommene har vært på mellom fire og et halvt og åtte års fengsel.

– Noen av dem som er blitt dømt, er snart på vei ut i samfunnet, sier Bernsen i PST.

(©NTB)

[email protected]

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]