Stipendiat Inga Hansine Rye ved avdeling for kreftbehandling på Radiumhospitalet i Oslo på laboratoriet hvor prøver fra pasienter med bl.a. lungekreft og brystkreft (bildet) blir tatt hånd om. Avdelingen er unik da den allerede på 80-tallet begynte sin oppbevaring av prøver. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Opptil 70 prosent av kvinner med den vanligste formen for brystkreft kan droppe cellegiftbehandling uten at det minker sjansen for å bli frisk, ifølge studie.
Studien beskrives av AP som den mest omfattende studien som omhandler behandlingen av brystkreft noensinne. Mer enn 10.000 har vært involvert, og forskerne har tatt for seg pasienter med et tidlig stadium av den vanligste formen for brystkreft.

I studien har legene benyttet en gentest til å avgjøre hvor stor risiko kvinnene hadde for tilbakefall. Tidligere har en score på under 10 betydd at cellegift ikke er nødvendig for å hindre tilbakefall, mens en score på 25 eller mer betyr at det er nødvendig.

Studien har sett på dem som får en score mellom 10 og 25. Pasientene, som var mellom 18 og 75 år, ble tilfeldig behandlet med cellegift etterfulgt av hormonterapi, eller kun med hormonterapi. Etter dette har forskerne sett nærmere på utfallet – hvorvidt kreften kom tilbake eller ikke.

– For alle som var med i studien med gentestscore mellom 11 og 25, og spesielt kvinner som var mellom 50 og 75 år, var det ingen signifikant forskjell mellom gruppene som fikk cellegift og gruppene som ikke fikk det, heter det i forskningsrapporten, som ble publisert av tidsskriftet New England Journal of Medicine søndag.

NTB-AP-AFP

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]