Stipendiat Inga Hansine Rye ved avdeling for kreftbehandling på Radiumhospitalet i Oslo på laboratoriet hvor prøver fra pasienter med bl.a. lungekreft og brystkreft (bildet) blir tatt hånd om. Avdelingen er unik da den allerede på 80-tallet begynte sin oppbevaring av prøver. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse

Opptil 70 prosent av kvinner med den vanligste formen for brystkreft kan droppe cellegiftbehandling uten at det minker sjansen for å bli frisk, ifølge studie.
Studien beskrives av AP som den mest omfattende studien som omhandler behandlingen av brystkreft noensinne. Mer enn 10.000 har vært involvert, og forskerne har tatt for seg pasienter med et tidlig stadium av den vanligste formen for brystkreft.

annonse

I studien har legene benyttet en gentest til å avgjøre hvor stor risiko kvinnene hadde for tilbakefall. Tidligere har en score på under 10 betydd at cellegift ikke er nødvendig for å hindre tilbakefall, mens en score på 25 eller mer betyr at det er nødvendig.

annonse

Studien har sett på dem som får en score mellom 10 og 25. Pasientene, som var mellom 18 og 75 år, ble tilfeldig behandlet med cellegift etterfulgt av hormonterapi, eller kun med hormonterapi. Etter dette har forskerne sett nærmere på utfallet – hvorvidt kreften kom tilbake eller ikke.

– For alle som var med i studien med gentestscore mellom 11 og 25, og spesielt kvinner som var mellom 50 og 75 år, var det ingen signifikant forskjell mellom gruppene som fikk cellegift og gruppene som ikke fikk det, heter det i forskningsrapporten, som ble publisert av tidsskriftet New England Journal of Medicine søndag.

annonse
annonse

NTB-AP-AFP

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.