Illustrasjonsbilde. Foto: REUTERS/Morteza Nikoubazl

Diskusjonene om islamisering og masseinnvandring fortsetter i Europa, ikke minst i Sverige, som i mange år har hatt en mye mer dramatisk innvandringspolitikk, sammen med det mange anser som en mer servil holdning overfor islam og patriarkalske æreskulturer. Den siste tiden har innvandring seilt opp som den viktigste problemstillingen i forkant av høstens riksdagsvalg, og svenske verdier er blitt et stadig mer flittig anvendt uttrykk i svenske debatter.

annonse

I dag rapporterer Göteborgsposten at nesten syv av ti førskoler, i utenforskapsområder i Gøteborg, Stockholm og Malmø, kan tenke seg å aktivt tvinge barn til å bruke slør. Dette til tross for at slik tvang kan bryte mot svensk lov.

Svensk skolepersonal kan fortelle om stadig mer religiøs mobbing ved svenske skoler, og om foreldre som i alt økende grad forsøker å få skolen til å tilpasse seg deres religion. Mange lærere bukker under for presset, og velger å tilpasse seg foreldrenes krav.
Det er nevnt flere enkeltstående eksempler. Blant annet skal de ansatte ved en skole ha filmet en jente med FaceTime, for at foreldrene skulle kunne kontrollere at hun aldri tok av seg sløret.

Mange skoler sier at de tvinger på enkelte barn slør, etter press fra foreldre. 27 av 40 skoler GP har kontaktet har sagt at de kunne tenke seg å kontrollere og tvinge barn til å gå med slør.

– Jaja, om dere ikke vil at hun tar av seg sin hijab så får vi tvinge henne. Vi prioriterer alltid foreldrenes ønsker. Absolutt, sier en ansatt ved en førskole i Gøteborg, når GP ringer og utgir seg for å være religiøse foreldre.

Men slik tvang om kledsel har ikke noe støtte i svensk lov.

– Det mangler støtte for et slik agering i læreplanen og i skoleloven. Barnekonvensjonen, som også er viktig i sammenhengen, taler om barns integritet, frie uttrykk og selvbestemmelsesrett. Når barnet ikke selv vil ha slør på for eksempel, skulle jeg være veldig forsiktig, sier Anna Westerholm, som er rettssjef ved Skolverket.

Det er ikke første gangen Sverige gjør seg beryktet for knefall for islamsk, patriarkalsk skikk. I 2017 ble det rapportert at en friskole i Vällingby tvang jentene ved skolen å stige på skolebussen lengst bak, mens guttene fikk gå på helt foran.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.