Dr Suhaib Hasan (R) and Maulana Abu Sayeed of the Sharia Council of Britain. Photo: AFP PHOTO/SHAUN CURRY
Del saken
 • 337
 •  
 •  
 •  
 •  

En britisk journalist ved navn David Jones formidler et innblikk i hvordan Storbritannias hemmelighetsfulle shariaråd opererer. Rådene kan dømme i saker tilknyttet næringsliv, ekteskap og finansielle strider i det muslimske miljøet, i henhold til en lovendring fra 1996. Jones forteller om desperate kvinner som bønnfaller islamske geistlige om å få ekteskapene sine oppløst, i bytte mot penger.

– Det som først slår deg er den elendige karakteren ved kvinnenes historier. Mennene deres har slått og misbrukt dem, de hevder at mennene har løyet, vært utro, omgitt seg med prostituerte, blitt avhengige av rusmidler. En gråtende kone anklaget til og med mannen sin for å ha misbrukt spedbarnet hennes, rapporterer David Jones.

Etter lange forhandlinger klarte Jones å overbevise et shariaråd i Birmingham om å la ham observere rådet idet en “prosesjon av undertrykte kvinner” henvendte seg til dem for å bønnfalle dem om få sine ekteskap oppløst.

Det er uvisst hvor mange slike shariaråd man har i Storbritannia, men det er estimert at det kan dreie seg om flere titalls stykker. Den britiske regjeringen har innrømmet at de representerer en fare for samholdet i riket, og isolerer muslimer fra det øvrige samfunnet.

Et av de mest beryktede rådene befinner seg i Dewsbury, som etter sigende skal være sterkt påvirket av saudisk wahhabi-islam, og ledes av bestefaren til Storbritannias yngste dømte terrorist. Dette rådet har, som andre shariaråd, opparbeidet seg et rykte for fatte mannssjåvinistiske beslutninger.

Flere muslimske kvinner blir tvunget til å benytte seg av disse rådene da de er gift med sine menn kun i henhold til islamsk lov. De har ikke fått sine ekteskap anerkjent i henhold til sekulær, britisk rett. Dermed står konene tilbake med sterkt svekkede rettigheter, der ektemannen blant annet kan ta nye koner, uten å bryte loven mot polygami.

Ifølge David Jones skal shariarådet i Birmingham ha utvist forstyrrende holdninger, blant annet skal en av de mannlige “dommerne” ha spurt en av kvinnene om ikke hun kunne vurdere å gå tilbake til den kriminelle ektemannen som hadde misbrukt barnet hennes.

Jones beskriver også et annet shariaråd, i Bradford, der lederen Harun Subhaalni har hevdet å stå for “et moderne alternativ til den typen sharia som tilbys i Dewsbury”, en mer “progressiv” form for shariatolkning. På tross av dette utsagnet oppdaget journalisten et innlegg på rådets Facebook-side som understreker at det er “en essensiell rett for en mann overfor sin kone å bli adlydt”, og at “rettighetene en mann har overfor sin kone er flere enn de rettighetene en kone har overfor sin mann”. Innlegget ble senere slettet fra siden.

Det “progressive” rådet tar 300 pund fra kvinner som ønsker å få sine skilsmissesaker hørt. Menn derimot, de får dette gratis.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 337
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]