Afghanistans president Ashraf Ghani har lovet Taliban en ensidig våpenhvile som skal vare i en uke. Nå har Taliban svart med å love en tre dager lang pause i kampene mot regjeringshæren, men ikke mot utenlandske soldater. Foto: Hamed Sarfarazi / AP / NTB scanpix

Taliban har for første gang siden 2001 gått med på en tre dager lang våpenhvile med afghanske regjeringsstyrker under avslutningen på fastemåneden ramadan.

annonse

Våpenhvilen skal vare fra 16. til 18. juni, opplyser Taliban lørdag morgen.

Opprørsgruppa presiserer samtidig at de ikke vil ta noen pause fra kamphandlingene mot utenlandske styrker, og at de fremdeles vil forsvare seg mot ethvert angrep.

Svaret fra Taliban kommer to dager etter at afghanske myndigheter kunngjorde én ukes ensidig våpenhvile med Taliban. Regjeringens våpenhvile antas å begynne tirsdag. Den omfatter ikke mer ytterliggående grupper som al-Qaida og IS.

Ikke siden Taliban-regimet ble styrtet under den USA-ledede invasjonen i 2001, har gruppen gått med på en våpenhvile i forbindelse med id al-fitr, den religiøse festen som markerer avslutningen på den muslimske fastemåneden.

Fatwa mot selvmordsangrep

Utenlandske styrker vil imidlertid ikke kunne vente seg noen roligere dager.

– Våre operasjoner fortsetter mot dem, vi vil angripe dem overalt hvor vi ser dem, skriver Taliban i en melding på WhatsApp.

Nyheten kommer få dager etter at Afghanistans fremste religiøse ledere ba om en våpenhvile mens de var samlet i Kabul. De utstedte også en fatwa mot selvmordsangrep. En time senere sprengte en selvmordsbomber seg utenfor forsamlingslokalet. Sju personer ble drept.

Fredsutspill

President Ashraf Ghani la i februar fram en plan om å starte fredssamtaler med Taliban, og eventuelt på sikt anerkjenne bevegelsen som et politisk parti. Han tok også til orde for en våpenhvile. Fredsutspillet omtales som det mest omfattende som den afghanske regjeringen noensinne har tilbudt Taliban.

Taliban responderte ikke på planen, men kunngjorde i stedet sin vanlige våroffensiv.

I mai opplyste tjenestemenn i det amerikanske forsvarsdepartementet at representanter for Taliban har hatt hemmelige forhandlinger med afghanske tjenestemenn om en mulig våpenhvile.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.