Foto: AP Photo/Rahmat Gul
annonse
annonse

Taliban har for første gang siden 2001 varslet våpenhvile. Den skal gjelde i tre dager mens afghanerne feirer avslutningen på fastemåneden ramadan.
Våpenhvilen skal vare fra 16. til 18. juni, opplyste Taliban lørdag morgen.

Opprørsgruppa presiserer samtidig den ikke vil gjelde «utenlandske okkupanter» og at de fremdeles vil forsvare seg mot ethvert angrep.

Våpenhvilen ble kunngjort bare to dager etter at Afghanistans president Ashraf Ghani kunngjorde én ukes ensidig våpenhvile med Taliban. Regjeringens våpenhvile antas å begynne tirsdag. Den omfatter ikke mer ytterliggående grupper som al-Qaida og IS.

annonse

Ikke siden Taliban-regimet ble styrtet under den USA-ledede invasjonen i 2001, har gruppen gått med på en våpenhvile. Ved at den sammenfaller med den religiøse festen id al-fitr, håper afghanerne på å få en liten pause fra volden.

– Lettelsens sukk
– Lenge leve Taliban! Endelig kan vi ta et dypt lettelsens sukk under id-dagene. Jeg håper disse tre dagene med våpenhvile blir en permanent våpenhvile, sier Dew Niazai, en kvinneaktivist i Nangarhar-provinsen.
En vestlig analytiker i Kabul sier til nyhetsbyrået AFP at våpenhvilen er ment å bygge tillit, og at hvis den lykkes, kan den muligens bane vei for fredssamtaler.

Samtidig er det frykt for at det mer brutale Haqqani-nettverket, som er knyttet til Taliban, vil gjennomføre angrep på vegne av IS.

annonse

Bare timer før våpenhvilen ble kunngjort, gikk Taliban til angrep på en militærbase i Herat vest i landet og drepte minst 17 soldater, ifølge lokale myndigheter. Det ble også meldt at 23 politifolk ble drept i Taliban-angrep på en rekke kontrollposter i Kunduz-provinsen i nord.

Fatwa mot selvmordsangrep
Utenlandske styrker vil imidlertid ikke kunne vente seg noen roligere dager.
– Våre operasjoner fortsetter mot dem, vi vil angripe dem overalt hvor vi ser dem, skriver Taliban i en melding på WhatsApp.

Nyheten kommer få dager etter at Afghanistans fremste religiøse ledere ba om en våpenhvile mens de var samlet i Kabul. De utstedte også en fatwa mot selvmordsangrep. En time senere sprengte en selvmordsbomber seg utenfor forsamlingslokalet. Sju personer ble drept.

Fredsutspill
President Ashraf Ghani la i februar fram en plan om å starte fredssamtaler med Taliban, og eventuelt på sikt anerkjenne bevegelsen som et politisk parti. Han tok også til orde for en våpenhvile. Fredsutspillet omtales som det mest omfattende som den afghanske regjeringen noensinne har tilbudt Taliban.
Taliban responderte ikke på planen, men kunngjorde i stedet sin vanlige våroffensiv.

I mai opplyste tjenestemenn i det amerikanske forsvarsdepartementet at representanter for Taliban har hatt hemmelige forhandlinger med afghanske tjenestemenn om en mulig våpenhvile.

(©NTB)
[email protected]

annonse

NTB-AFP-AP

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon