Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Det er DR og Sveriges Radio som har gravd fram opplysninger om drapsplanene. Journalistene har snakket med en rekke ikke navngitte kilder som forteller at flere personer ble brakt i sikkerhet av dansk sikkerhetstjeneste PET for halvannet år siden.

De sier at personene ikke fikk vite hvem som sto bak drapsplanene, kun at ordren hadde kommet fra Tyrkia, og at planene var politisk motivert.

Verken dansk sikkerhetstjeneste eller den danske regjeringen vil kommentere saken.

Gülen-tilhenger

En mann som Sveriges Radio og DR har snakket med, forteller hvordan ansatte fra PET oppsøkte ham hjemme en kveld i januar 2017. De sa de hadde fått tips om at han kunne bli utsatt for et drap neste helg og at han derfor måtte føres i sikkerhet.

Mannen er tilhenger av Gülen-bevegelsen, som Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan anklager for å stå bak kuppforsøket sommeren 2016. Bevegelsen er terrorstemplet i Tyrkia, men ikke i Danmark.

Sammen med familien sin skal han først ha blitt ført til et hotell, deretter til et hus ute på landet. Etter cirka ti dager fikk han høre at trusselen var avverget.

Opposisjonsparti vil ha svar

Mannen forteller om ytterligere to personer med koblinger til Gülen-bevegelsen som også skal ha blitt ført i sikkerhet, noe som bekreftes av flere andre kilder.

Det danske opposisjonspartiet Enhedslisten ba onsdag om et lukket møte med justisminister Søren Pape Poulsen for å få vite hvor trusselen kom fra.

– Spørsmålet er hvor truslene kommer fra. Om det er en enkeltperson eller om det er tyrkiske myndigheter som er involvert i forsøket på å likvidere politiske motstandere i Danmark, sier Nikolaj Villumsen, partiets talsmann for menneskerettighetsspørsmål.

NTB-TT

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]