Foto: Privat

Fredag 15. juni kom norsk-somalierne i grupperingen Somaliere i Norge sammen, og stemte fram en ny talsperson. De fikk besøk av Oslos ordfører Marianne Borgen (SV). Forsamlingen bestod av menn og kvinner, unge og eldre, og folk med ulik faglig og politisk bakgrunn. Møtet kom i stand i kjølvannet av talsperson Bashe Musses uttalelser om ungdommene som er sendt til Somalia for kulturrehabillitering.

Bashe Musse ble konfrontert av NRK da han sa en ting til norsk tv, og en annen til somalisk tv. Denne dobbeltkommunikasjonen møtte kraftige reaksjoner i miljøet. Det resulterte i at flere fagfolk og aktivister fra miljøet mobiliserte, og tok til motmæle.

På møtet 15. juni ble Mohamed Abdulkadir valgt til ny talsperson for det norsk-somaliske miljøet i Norge, noe som betyr at Musses tid som talsperson er historie. Abdulkadir har bodd i Norge i seks år, og leder dessuten Somalisk organisasjon for menneskerettigheter og integrering.

Kilder i det somaliske miljøet beskriver Abdulkadir som mer realitetsorientert enn Musse, og som en som ikke på samme måte bedriver bagatellisering og skjønnmaling.

Abdulkadir sier til Resett at han er sterk motstander av negativ sosial kontroll, og at han vil arbeide for å få til endringer i miljøet. Han ser også det problematiske med arbeidsledigheten i det somaliske miljøet. Han mener at man må etablere bedre dialog mellom staten og det somaliske miljøet. Det vil si at det somaliske miljøet selv må jobbe for å bli kvitt integreringsproblemene, og mobiliseres for å arbeide mot noen felles mål.

– Målet med valg av ny talsperson er å opprette en paraplyorganisasjon for somaliere i Norge, sier den ferske talspersonen.

– Målet er også å hjelpe til med økt forståelse i integreringsproblematikken, ansvarliggjøre det somaliske miljøet, og fungere som brobygger, fortsetter han.

Det somaliske miljøet har i det siste året vært i fokus for sin eksport av barn og unge til kulturrehabilitering til Somalia. Her vil Abdulkadir samarbeide med foreldrene og myndighetene for å hjelpe barna og ungdommene som er i fare for å bli sendt til foreldrenes hjemland, når foreldrene mener barna er blitt for norske eller vestlige.

– Vi må ha tiltak straks. Det må på plass nye tiltak som får dem tilbake til samfunnet, så de ikke faller mellom to stoler. Disse barna føler seg verken som somaliere eller norske, og vil slite med seg selv, sier Abdulkadir til Resett.

Abdulkadirs syn på kulturrehabilitering er at det skal være nulltoleranse for utsending. Det må stoppes lenge før barna forlater landet. Den kulturelle rehabiliteringen gjør bare situasjonen verre, og det er uakseptabelt å bruke det som oppdragelsesmetode, hevder han.

Han sier til Resett at han kjenner til problemene som oppstår etter kulturrehabilitering, og mener at arbeidet skal starte hjemme. Foreldrene har hovedansvaret, så må miljøene ta tak og myndighetene komme inn.

– Nå er det ny start for somaliere i Norge, og vi gleder oss til å komme i gang, sier den nye talspersonen.