Åge Hareide er eneste nordmann i årets VM-sluttspill, men mange med norsk tilknytning har vist seg fram den første helgen av mesterskapet. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
annonse
annonse

Iøynefallende er det kanskje ikke, men smaksløkene er følsomme, og den første helgen av fotball-VM har gitt norske assosiasjoner.

Åge Hareide ble lørdag nordmann nummer to som har ledet et lag til seier i et VM-sluttspill for menn, etter Egil «Drillo» Olsen (mot Mexico i 1994 og Brasil i 1998). Sunnmøringens danske landslag slo Peru 1-0 i sin åpningskamp.

Tidligere på dagen greide Island ved hjelp av fem spillere som har spilt norsk toppfotball å holde Argentina til 1-1. Det var den aller første VM-kampen for den minste nasjon som noensinne har deltatt i sluttspillet, mot laget som spilte finale for fire år siden.

annonse

Aller størst helt var Hannes Thór Halldórsson, som har spilt for Brann, Sandnes Ulf og Bodø/Glimt. Han var Glimt-keeper da han voktet Islands mål i det eventyrlige EM-sluttspillet for to år siden, men er nå i danske Randers.

34-åringen reddet Lionel Messis straffespark i annen omgang og ble kåret til kampens spiller.

– Jeg har studert mange av straffene til Messi og hadde en god følelse. Dette var en drøm som ble virkelig, sa islendingen.

Birkir Már Sævarsson (ex-Brann), Birkir Bjarnason (ex-Viking og Bodø/Glimt) og Emil Hallfredsson (ex-Lyn) startet også, mens Björn Bergmann Sigurdarson (med fortid i Lillestrøm og Molde) ble byttet inn.

annonse
Mirakel

Det var Norges nåværende landslagssjef Lars Lagerbäck som startet det islandske fotballmirakelet før han overlot stafettpinnen til dagens suksesstrener Heimir Hallgrímsson. Fredag møtes to av lagene Lagerbäck tidligere har ledet i sluttspill, Island og Nigeria, i en kamp som kan føre vinneren til åttedelsfinale og tvinge taperen til tidlig hjemreise.

Lagerbäck har ført Norge til seier i årets fire første landskamper, tre av dem mot VM-klare nasjoner. To av dem var i aksjon lørdag og imponerte med lag som lignet veldig mye på dem som tapte for Norge.

Australia tvang Frankrike til å kjempe veldig hardt for 2-1-seier i en kamp som ble avgjort mindre enn ti minutter før full tid. Sju av spillerne i startelleveren i Kazan startet også i 1-4-tapet for Norge på Ullevaal i mars, mens to av de andre ble byttet inn mot Norge. Jackson Irvine, som scoret Australias ledermål i Oslo, ble byttet inn lørdag.

Nesten likt

Noen timer senere kom Island på banen mot Argentina med åtte av de 11 som startet i Norges 3-2-seier i Reykjavik tidligere i måneden. Blant annet var forsvarsfireren identisk. De tre nye var ikke hvem som helst: Halldórsson (for Frederik Schram, som ikke var heldig mot Norge) og de skadeplagede stjernene Gylfi Sigurdsson (scoret som innbytter mot Norge) og Aron Einar Gunnarsson.

Likevel er det uomtvistelig at Norge vant mot lag som så nesten ut som de Australia og Island startet med i lørdagens VM-kamper.

annonse

Norge var langt fra god nok i den forrige VM-kvalifiseringen, men er i ferd med å få et landslag som evner å hevde seg blant eliten. Etter Sverige, Nigeria og Island kan Lagerbäck meget vel komme til lede sin fjerde nasjon i sluttspill om to år.

I så fall vil EM virkelig ha smak av Norge, om enn med et snev av Sverige.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon