Illustrasjonsbilde. Norges lover, riksvåpen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Del saken
 • 59
 •  
 •  
 •  
 •  

Oslo tingrett har varetektsfengslet en mann som skal ha truet journalister og en samfunnsdebattant på livet. Den siktede nekter straffskyld.

Fengslingsperioden på ti dager med besøkskontroll er kortere enn politiets begjæring, som var fire ukers fengsling.

Den siktede er en oslomann i 30-årene. Advokaten hans, Mette Yvonne Larsen, sier til NTB at hennes klient er sterkt imot terrorisme og trusler som virkemiddel.

– Han har ikke noe mot journalister eller homofile. Han er praktiserende muslim, men det er det mange som er, samtidig som de liker journalister, sier Larsen.

Nekter straffskyld

Advokaten legger til at mannen på sosiale medier har uttrykt seg kritisk om IS og terrorister. Dette er bakgrunnen for hans påstand om at han er blitt hacket av noen som er uenige med ham selv og hans trosretning innen islam.

– Hans IP-adresse er på en ruter. Vi vet alle at det finnes metoder, og han mener at noen har hevnet seg på ham fordi han har uttalt seg kritisk til de som ødelegger islam, sier Larsen.

Drapstrusler

– Vi etterforsker disse påstandene, sier aktor Per Niklas Hafsmo i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Han betegner truslene, som skal være framsatt i eposter sendt til journalister i to ulike mediehus og en muslimsk samfunnsdebattant, som svært grove.

– Innholdet går ut på at det skal skytes inne på medieforetakene, og at journalister skal drepes. I tillegg er det blitt framstilt trusler mot en muslim som har stått fram som homofil. Innholdet i eposten tilsier at vedkommende skulle drepes, sier Hafsmo til NTB.

Han er skuffet over at politiet ikke fikk medhold i begjæringen om å fire ukers fengsling og sier de vil ta betenkningstid.

PST konfiskerte utstyr

Politiets beredskapstropp brøt seg inn i leiligheten til den siktede og gjennomførte pågripelsen i helga. Hafsmo opplyser at politiet har konfiskert elektronisk utstyr fra mannen. De har ikke funnet noe våpen.

– Vi kommer til å gå gjennom datamaskinen hans de nærmeste dagene og ha siktedes forklaring for øye. Avdekker vi noe som tyder på at forklaringen stemmer, skal vi bringe det fram. I så fall står vi overfor en enda alvorligere sak, sier Hafsmo.

Seks års strafferamme

Mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 117, som gjelder den som «ved bruk av makt, vold eller trusler, eller på annen ulovlig og organisert måte, griper inn i virksomheten til viktige samfunnsinstitusjoner som for eksempel en offentlig myndighet, et politisk parti eller et medieforetak».

Strafferammen er seks års fengsel.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 59
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]