Forden til Aftenposten junior.
annonse

I forrige uke skrev Aftenposten om muslimske Sameer i den riksdekkende barneavisen Aftenposten Junior. Der fikk man lese om den muslimske gutten som måtte dusje i kaldt vann for å tenke på noe annet enn mat. Ikke kunne han drikke heller, fordi det var Ramadan, den muslimske høytiden hvor man ikke spiser eller drikker så lenge solen er oppe.

annonse

– Det var kjempedeilig (å faste). Jeg er stolt over meg selv, fortalte 13 år gamle Sameer til Aftenpostens journalist og med foreldrene som vitne rundt middagsbordet.

annonse

Ramadan-press

Mens Sameer sultet seg gjennom Ramadan tidligere i måneden, skrev Fremskrittspartiets Åshild Bruun-Gundersen et meningsinlegg i Dagbladet der hun advarte mot ramadan-press på unge barn.

«Religionsfrihet gir ingen mennesker rett til å utføre handlinger overfor barn som går ut over barns helse og sikkerhet. Enkelte barn i Norge blir utsatt for et Ramadan-press.

annonse
annonse

Vi må aldri la hensynet til religionsfrihet vektes tyngre enn hensynet til barns helse og sikkerhet. Barn har ingen fasteplikt i islam. Derfor bør det heller ikke forekomme», skrev hun for en måned siden.

På tross av advarslene fra Frp og det faktum at Ramadan og fasting aldri har vært et problem i Norge for barn før de siste årene, velger Aftenposten å lage en gladsak om en sultende gutt i barneskolealder.

Aftenposten Junior stilte ingen kritisk spørsmål til foreldrene og brakte heller ingen opplysninger fra helsepersonell om hvilke psykiske og fysiske utfordringer faste har for barn som skal ta til seg lærdom på skolen.

Artikkelen kan oppfattes som en normaliseringen av at barn presses av foreldrene til å sulte seg gjennom Ramadan. Aftenposten har også tidligere fått kritikk for sin positive holdning til tradisjoner forbundet med islam.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.