Illustrasjonsfoto: Shutterstock/ Eugene Partyzan
annonse
annonse

Populærkulturen selger oss et forførende budskap om seksuelt frigjorte kvinner som realiserer seg selv i en nytelsesorientert hookup-kultur. Disse kvinnene proklamerer at de vil ha sex som menn; sex kun for sexens skyld; uten kompliserte følelser og forpliktelser. Den usexye sannheten handler dog mer om dårlig og smertefull sex, om orgasmer som fakes for å få enda et nedslående ligg overstått. Kvinner og menns seksuelle psykologi er grunnleggende forskjellig, og en likhets-feminisme som fornekter kvinnens sanne natur, er seksualfiendtlig.

 Hookups er flyktige og uforpliktende seksuelle møter mellom to individer som ikke er i et romantisk forhold eller dater hverandre. I Norge er dette en utbredt syssel, og siden det er typisk norsk å være god, er det kanskje ikke overraskende at vi nordmenn er verdensmestere i tilfeldig sex. Samtidig som vi troner på toppen av statistikkene for one night stands, er vi blant de som er minst fornøyde med den sexen vi har. Det sistnevnte er muligens hva som er mest betenkelig. Hookup-kulturen er forøvrig ingen ny oppfinnelse, den ble behørig promotert via TV skjermene allerede for tjue år siden.

Sex og singelliv

annonse

«Han gjorde noe med meg som bare var så perverst! Okay, jeg skal si det. Han forsøkte å holde meg i hånden», uttaler karakteren Samantha Jones i TV-serien Sex og singelliv (på HBO fra 1998–2004). Samantha er kvinnen som hevder at en perfekt lørdags ettermiddag tilbringes alene i sengen med hennes vibrator. Hun har dessuten utallige attraktive elskere, og kjører en policy om at de alltid må dra innen en time etter hennes klimaks. Smith Jerrod, mannen som elsker henne oppriktig, blir dumpet av Samantha som forklarer ham at hun heller vil prioritere å være i et forhold med seg selv.

Samantha Jones forkynte allerede i første episode av TV–serien at svaret på et lykkelig singelliv var å ha sex som en mann (les: mest mulig med flest mulig – ingen bånd), og hun har siden vært hyllet som et populærkulturelt ikon og forbilde for seksuelt frigjorte kvinner. Ikke et vondt ord om Samantha, men det å idealisere en kvinne som egentlig er dypt tilknytningsskadet og lider av intimitetsangst og sex avhengighet, er neppe den beste veien å gå i jakten på inspirerende rollemodeller. Mang en kvinne har da også forsøkt å kopiere hennes levesett, og følt seg mislykket når de ikke var i stand til å skru av følelser og holde emosjonell distanse til menn de har vært intime med.

Med menn skal menn fordrives

Det hører med til historien at den godt voksne Samantha hadde opplevd å bli dypt såret av en utro partner, og innførte sin promiskuøse og hedonistiske livsstil etter å ha erklært at hun hadde gitt opp kjærlighetsforhold i en storby full av toksiske menn. «Med menn skal menn fordrives» –metoden kan som kjent være noe ineffektiv, og må derfor ofte repeteres mange ganger for tilstrekkelig virkning.

Hvordan står det så til med de unge kvinnene i den virkelige verdenen?

 Oralsex som sosial valuta

«Å utføre oralsex kan sammenliknes med penger eller en type valuta… det er sånn du blir venner med de populære guttene… det er mer upersonlig enn sex», sier en av jentene Peggy Orenstein har intervjuet i sin bok «Girls and sex – Navigating the Complicated New Landscape» fra 2016.

For å komme i dybden av hookup-kulturen intervjuet den amerikanske journalisten 70 high school – og collegejenter. Det hun fant vil neppe være bra for nattesøvnen til foreldrene deres, men det var ikke den utsvevende sexen og den utartede alkoholbruken som gjorde henne mest stuss. Spørsmålet hun satt igjen med var hvorfor disse jentene angivelig var stolte deltagere i en seksuell kultur som ikke gav dem egen nytelse.

Sex à la Hollywood

annonse

Jentene fortalte at de opplevde en positiv bekreftelse gjennom å føle seg begjærte av guttene de var sammen med, men innrømmet å få lite ut av selve sexen. De beskrev en slags iscenesatt sex hvor de stønnet i beste Hollywood-stil og faket orgasmer, ofte fordi de kjedet seg og var slitne, og bare ville få det hele overstått. Fokuset lå ofte på guttens nytelse og forventninger. De unge herrene droppet ofte forspill, og sexen ble vond og smertefull for jenta. Om dette skyldtes inspirasjon fra en mer «rett-på-sak»-porno,  mangelfull kompetanse om kvinnekroppen, eller fraværende generøsitet og vilje til å gi henne nytelse, vites ikke. De angivelig selvstendige og seksuelt selvrealiserte unge damene fikk seg heller ikke til å opponere og si ifra om hva de kunne trenge fra sine partnere. Slikt blir det forståelig nok ikke mye bra sex av.

Forskning viser at kun 10 % av kvinner får orgasme på en førstegangs hookup, satt opp mot nærmere 70% av kvinner i faste forhold (de respektive tallene for menn er 31% og 85%). Ergo kan man fastslå at hookup-kulturens mantra om gjensidig nytelsesorientert sex, har dårlig dekning i vitenskapen.

Grensesnittet mellom kvinner og menns ulike seksuelle behov vil alltid være en utfordring, men jo mer vi kan forstå av dynamikken mellom kjønnene, jo bedre kan vi forholde oss til dette.

Kvinner og menn har forskjellig seksuell psykologi

Gjennom alle tider har kvinner og menns seksualitet blitt forstått som forskjellig. På 70–tallet kom imidlertid datidens feminister på banen og hevdet at kvinner og menn tvert imot var helt like, og at kjønnsforskjeller var sosialt konstruert og samfunnsskapte. De tok feil. Moderne forskning har vist at forskjellene er betydelige, at vår seksuelle atferd dessuten har dype evolusjonære røtter og at mange av svarene på våre forskjeller ligger i vår reproduktive biologi.

I korthet handler dette om at de potensielle kostnadene ved sex (svangerskap, barnefødsler og amming) har vært mye høyere for kvinner enn for menn. Uten investering fra en forpliktet partner har dessuten avkommets sjanser for overlevelse vært redusert. Ergo har kvinner måtte være mer selektive i forhold til hvem de har sex med, i motsetning til menn som har øket sine sjanser for videreføring av egne gener gjennom å ha sex med flest mulig kvinner. Dette har pågått i tusenvis av generasjoner, og på bakgrunn av dette har vi fått en seleksjon av kvinner som er mer reserverte eller opplever mer negative følelser rundt tilfeldig sex.

Forskning viser at kvinner angrer mer enn menn på tilfeldig sex. Menn derimot, angrer mye mer enn kvinner på en sjanse for tilfeldig sex som de lot gå fra seg. Nesten ingen kvinner gjør det samme. Forskjellig forskning viser også at i eksperimenter hvor menn og kvinner blir oppsøkt av en ukjent person som inviterer til uforpliktende sex, sier flertallet av menn ja, mens alle kvinner sier nei.

Mye av dette ligger ubevisst i oss, da kvinner og menns ulike seksuelle psykologi er et sluttprodukt av de ulike utfordringer vi som menn og kvinner har møtt på i våre valg av seksuelle partnere gjennom tusener av år. Vi er ikke slaver av vår biologi, og samtidens sosiale prosesser har naturlig nok også betydning. De naturgitte forskjellene utviskes imidlertid ikke over natten, verken av påståelige likhets–feminister, eller populærkulturens drøm om ukomplisert sex.

Kan kvinner ha sex som menn?

Kvinner kan ha sex akkurat slik de vil, og noen kvinner finner glede i uforpliktende forbindelser. Menn flest har imidlertid lettere for å skille sex og kjærlighet, og kvinner flest trenger mer trygghet og emosjonell tilknytning for å oppnå seksuell nytelse.

 God helg!

 1. Om du har lyst til å lese flere av mine tekster om sex, kjønn og feminisme, finner du dem på Resett under «Underholdning» og «Meninger».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon