Illustrasjonsfoto: Shutterstock/ Maksim Shmeljov
annonse
annonse

Det er sommer, sol og ferie. Verden er med ett full av lettkledde og skjønne kvinner, i alle varianter, hvor enn du snur deg. I dette deilige eldoradoet av duvende bryster, sommerbrune lår og frodige rumper, er det sannelig godt å være både mann og kvinne, spør du meg. Noen mener at gutta glor litt vel mye, jeg vil ta dem i forsvar. Menn forguder kvinnekroppen, la dem få lov. Den mannlige hjerne er programmert til å plukke ut attraktive og fruktbare kvinner.

Menn kan ikke noe for det, de har faktisk kvinner og sex på hjernen.

I enhver manns bakhode skjuler det seg et avansert skanningsystem som i løpet av 1/5 dels sekund avgjør om kvinnen han betrakter er seksuelt attraktiv eller ei. Mine amerikanske kollegaer kaller det passende nok «Hot or not»-systemet. Det er nemlig her hans visuelle cortex befinner seg, og i det øyeblikk han ser en formfull kvinne med noe i nærheten av store bryster, runde hofter, smal midje og flat mave – utløses full alarm i avdelingen for jakt og nedleggelse.

annonse

Timeglassfiguren er et tegn på at hun er mer fruktbar enn sine epleformede medsøstre, og den flate maven forteller ham at hun ikke allerede er gravid med en annen mann. Altså er hun en ettertraktet kandidat på kjønnsmarkedet, og av samme grunn er det at mange kvinner fyller silikon i puppene og svir av en halv månedslønn på en personlig trener.

Vi trenger ikke vitenskapen til å fortelle oss at slike kvinner er sexy, og man trenger ikke være professor for å skjønne hvorfor Kim Kardashian ler hele veien til banken. Enkelte menn blir som logrende hundevalper ved synet av nevnte type artseksemplar, og det hele koker som vanlig ned til reproduksjon. Gjennom hundre tusener av år har dagens menn blitt selekterte ut i fra hvem som har respondert på kvinnene som med størst sannsynlighet ville kunne videreføre deres DNA.

Nå høres ikke dette spesielt romantisk ut, og det er viktig å legge til at menn selvfølgelig har en hjerne som også er i stand til å beslutte at den samme kvinnen kanskje ikke har en personlighet som gjør at han ønsker å utvikle et dypere forhold til henne. Den seksuelle tenningen vil likevel kunne finne sted.

Menns primære tenningssystem er visuelt, og det fungerer som tidligere nevnt lynraskt. «Dommen» faller med andre ord lenge før han rekker å gjøre seg opp en mer bevisst og rasjonell vurdering. Om han liker det han ser, vil pupillene hans utvide seg, testosteronnivået går i taket, hjerteraten øker og han kan få et litt fjernt uttrykk.

annonse

Mannen går med andre ord her inn i en slags seksuell transetilstand, og resten av verden må gjerne seile sin egen sjø for hans del. Den mannlige hjernen er nemlig designet for å plassere hans bidrag til videreføringen av arten høyest på prioriteringslisten hans, i hvert fall om naturen skal få viljen sin.

Nettopp derfor er det at området av hjernen som er ansvarlig for å motivere han til seksuelt pågangsmot, er 2,5 ganger større enn hos kvinnen. Testosteronet, som fungerer som drivstoff i det samme systemet, er da også 10 til 15 ganger høyere i nivå enn hos kvinner. Menn er altså laget for alltid å være optimalt klare for sex ved enhver anledning som måtte by seg. De er med andre ord seksuelle opportunister, og noen av dem mer enn andre.

Enkelte internasjonale studier viser at menn i snitt ønsker seg om lag 14 partnere i løpet av livet, mens kvinner i de samme studiene sier en til to. Her vil jeg forsiktig tilføye at jeg personlig tror at en hel del pynter litt på sannheten i slike spørreundersøkelser, og svarer litt ut i fra sosiale normer, men kjønnsforskjellene er tydelig nok. Tallene på ønsket partnerantall vil nok også variere litt mellom de forskjellige kulturer.

Den kvinnelige timeglassfiguren gir dog full pott uansett hvor i verden man spør menn om hva de foretrekker om de fikk velge. Når det gjelder forskjellen i ønsket antall partnere, mener man at denne forskjellen også forklarer sammenhengen rundt hvorfor mange menn i større grad enn kvinner er tilbøyelige til å ville ha tilfeldig sex.

Menn er selvfølgelig forskjellige de også, og utøver forskjellige strategier i forhold til hvordan de forholder seg til kvinner. Ikke minst er menn også forskjellige fra hanndyr av andre arter, men dyrestudier hevdes å ha avslørt enkelte likheter.

annonse

Forskere som interesserer seg for den slags, har studert en bestemt type øgler. Disse øglene bærer det latinske navnet Uta Stansburiana, og siden dette ikke akkurat er dyrlege-spalten, får dere bare tilgi at jeg ikke vet hva de kalles på norsk. I alle fall finnes det tre varianter av dem, og måten man skiller dem på er ved å identifisere fargen på strupen deres.

De som har en oransje farget strupe bruker «alfa-hann harem»-strategien. De vokter over en flokk hunndyr og parer seg med dem alle. Hannene med gul strupe kalles «snikere», fordi de lurer seg inn i haremet til alfa-hannen og parer seg med hans hunner hver gang de kan komme unna med det. Øglene med blå struper bruker imidlertid «den eneste-ene»-strategien, og parer seg kun med én hunn som de vokter døgnet rundt.

Fra et biologisk perspektiv er alle disse strategiene noe som fungerer i et reproduktivt henseende, og enkelte menneske-hanner påstås å skulle følge de samme metodene. Her får dere bare ta diskusjonen videre på egen hånd (!)

For de som måtte være på utkikk etter litt interessant og fornøyelig sommerlektyre, vil jeg anbefale boken «The Male Brain» av Dr. Louann Brizendine.  Det er den jeg selv har lest –  med litt latter og lett hevede øyenbryn – før jeg skrev denne teksten (den gir deg alle referanser til forskningen jeg viser til).

Så finnes der angivelig hjerne-forskjeller som har betydning for hvorvidt menn er trofaste eller ei også. Menn som har lengre gener for visse reseptorer i hjernen er angivelig mer tilbøyelige til å gifte seg og forbli i ekteskapet, og de samme mennene lever i snitt 1,7 år lengre enn menn som ikke gjør dette. Det skal nevnes at en av mine mannlige bekjente, som hørte om nettopp dette, uttalte at de aktuelle 1,7 årene burde være veldig bra for å gjøre forsakelsen vel verdt det. Jeg levner ingen kommentar.

God helg!

  1. Om du har lyst til å lese og diskutere flere av mine tekster, finner du dem her på Resett under «Underholdning» og «Meninger».

 

 

annonse

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon