Tyrkere ankommer Olympia Stadium i Berlin for å avgi sin stemme i det tyrkiske presidentvalget. 31. juli, 2014. (AP Photo/Markus Schreiber, file)

I en kommentar om Per-Willy Amundsen begår Dagbladets Amanda Schei noen underlige resonnementer. For det første mener hun at muslimer er en «folkegruppe», noe som vel vil overraske de fleste etnografer. Mener hun også at kristne er en folkegruppe?

annonse

Hun lager denne konstruksjonen åpenbart for å kunne gjennomføre den såkalte jødetesten: Bytt ut de du snakker om med ordet jøder og se hvordan setningen høres ut moralsk. Det er Amundsens Facebook-innlegg fra 22. juli som igjen har opprørt etablissementet. Ap-politiker Per Anders Langerød var først ute i Aftenposten.

Men til opplysning for Schei må det vel påpekes at jødenes strenge barrierer mot inngifte og allment akseptert konvertering gjør at jøder i større grad har et samsvar som historisk og avgrenset «folk» – en etnonasjon – enn det både muslimer og kristne har. De sistnevnte religioner er langt mer misjonerende og har blant annet  derfor vokst til å omslutte mange (etniske) folkegrupper.

Schei beskylder videre Amundsen for å «mate» det hun kaller «konspirasjonsteorien om at islam og muslimer har en skjult agenda om å overta makten i Europa».

Nå er det nok riktignok slik at en del mennesker overdriver hvor raskt islam vokser i Europa og hvor mange av muslimene som faktisk ønsker at islam skal dominere. En god del migranter flykter på sett og vis fra islam i sine hjemland.

Men like interessant er det at Schei snakker om en «skjult» agenda. Her kan man vel anføre at ambisjonen om å dominere Europa demografisk beviselig har blitt ytret flere ganger fra islamske predikanter, senest i denne videoen som Resett publiserte i går. Tyrkias president Erdogan har også ytret seg om viktigheten for diasporaen i å få mange barn, og han er ikke alene.

Schei bor muligens i et blendahvitt område uten moskeer og tror det er realiteten overalt i Europa. Men islam vokser raskt, og Europa er omgitt av dysfunksjonelle stater med muslimsk majoritet og svært mange av dem vil ønske seg et bedre liv som migrant.

Og når de innvandrede i tillegg har høyere fødselsrate, ikke minst av kulturelle grunner, er det en smule naivt å omtale de demografiske endringene i Europa som en konspirasjonsteori.

Som tilsvar har da også Per-Willy Amundsen vært ute og forsvart seg på en meget kompetent måte.

Reelt sett er det vel bare et spørsmål om tid, i det minste hvis man som politisk virkemiddel stikker hodet i sanden slik Schei tilsynelatende gjør.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.