Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix

Mangelen på sykepleiere i Norge er stor. Likevel står flere tusen på venteliste for å komme inn på sykepleierutdanning på grunn av for få praksisplasser.

annonse

Det siste året har mangelen på sykepleiere og spesialsykepleiere økt med 47 prosent, og i år ble det opprettet hundre ekstra plasser til sykepleierutdanningen. Men dette er ikke nok.

– Tallet på studieplasser ved sykepleierutdanningene øker, men det går ikke raskt nok med tanke på behovet, sier statssekretær Rebekka Borsch (V) i Kunnskapsdepartementet til NRK.

Den største utfordringen nå er at studiestedene mangler praksisplasser, ifølge leder Trine Skaar i NSF student.

– At tallet på studieplasser øker er en fin tanke, men det er ikke det som trengs i dag. Nå er det svært viktig at alle studieplasser har gode nok praksisplasser som dekker kompetansekravene til en kommende sykepleier, sier Skaar.

Halvparten av selve sykepleierutdanningen består av praksis, og sykehusene mangler nok plasser til å ta inn flere studenter.

– Dette er den viktigste årsaken til at vi ikke klarer å øke tallet på studenter mer. Vi vet at situasjonen er kritisk, og vil se på aktuelle løsninger framover, sier Borsch.

Ifølge tall fra Samfunnsøkonomisk analyse kan Norge innen 2030 mangle minst 75.000 sykepleiere.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.