Abu Bakr al-Baghdai holder en preken i den irakiske byen Mosul. / AFP PHOTO / AL-FURQAN MEDIA / -
annonse
annonse

En fersk FN-rapport viser at Den islamske statens terroristgruppe har opptil 30 000 medlemmer fordelt omtrent like mye mellom Syria og Irak, og dets globale nettverk utgjør en stigende trussel, avslørte en FN-rapport som ble fremlagt mandag. Rapporten sier også at al-Qaida fortsatt utgjør en klar trussel, på enkelte steder mer enn Den islamske staten.

Rapporten, som ble skrevet av FN-eksperter som overvåker tiltak mot Den islamske staten og al-Qaida, sier at til tross for nederlaget for Den islamske staten i Irak og det meste av Syria, er sannsynlig at en tilbaketrukket «skjult versjon» av den militante gruppens kjernekraft «vil overleve i begge land, med betydelige tilknyttede tilhengere i Afghanistan, Libya, Sørøst-Asia og Vest-Afrika», skriver avisen Israel Hayom.

Ekspertene skriver at al-Qaidas globale nettverk også «fortsetter å vise motstandskraft». Enkelte steder er deres partnere og allierte mye sterkere enn Den islamske staten, blant annet i Somalia, Jemen, Sør-Asia og Sahel-regionen i Afrika. Al-Qaida-ledere i Iran har blitt mer fremtredende og har jobbet sammen med gruppens leder, Ayman al-Zawahri, som «projiserer sin myndighet mer effektivt enn han tidligere har gjort,» skriver ekspertene.

annonse

De mener at Den islamske staten har et estimert medlemstall i Irak og Syria på 20.000 til 30.000, inkludert «et betydelig andel av de tusenvis av aktive utenlandske terroristkrigerne». Rapporten sier at estimatet kommer fra regjeringer, men identifiserte dem ikke.

Selv om flere ledere er drept i kampene og mange IS-kriger og tilhengere har forlatt den umiddelbare konfliktsonen, mener de at mange er tilbake i de to landene. Noen engasjerer seg militært, mens andre gjemmer seg i samfunn der de har sympatier og i urbane områder.

Ekspertene skriver at disiplinen pålagt av Den islamske staten forblir intakt, og gruppens leder Abu Bakr al-Baghdadi «forblir autorisert» til tross for rapporter om at han ble skadet. «Det er bare mer delegert enn før, av nødvendighet, til det bredere nettverket utenfor konfliktsonen,» skriver ekspertene.

annonse

Strømmen av utenlandske krigere til Den islamske staten i Syria og Irak har stanset, sier de, men «omvendt strømning, men langsommere enn forventet, forblir en alvorlig utfordring.»

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon