«Hanskedebatten» herjer i Danmark. I Grimhøj-moskéen som ligger i Aarhus, er det Oussama El-Saadi den som gir råd til muslimer som skal søke dansk statsborgerskap.
Hans utgangspunkt om håndtrykk med vanlige dansker er ifølge avisen Ekstrabladet veldig klart:«Det er som å spise svinekjøtt!» – «Muslimer håndhilser ikke på en person av det motsatte kjønn», forklarer han. Dansker flest spør seg om regjeringens integrering i det hele tatt kan fungere med en slik innstiling fra landets nye borgere.
Regjeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har omsider inngått en avtale om å skjerpe kravene til dansk statsborgerskap.
Et av kravene er at søkeren skal delta i en seremoni der håndtrykk inngår som naturlig, uten at det er spesifisert tydelig nok, mener mange. De ulike partiene er plutselig usikre på om håndtrykk skal være et krav, om det kanskje er å gå for langt, og kanskje er det diskriminerende også. Slik har en ny, og høyrøstet debatt dukket opp i Danmark – hvorfor ikke bruke hansker! Det minner mange om kampanjen «Bruk kondom», og at det handler om smittsomme sykdommer.
Det er ikke sagt noe om at begge parter skal bruke hansker, eller bare den ene, og heller ikke hva slags hansker. Mange går ut fra at hansker som er brukt én gang i forhold til vantro mennesker, ikke kan brukes på nytt. For å være på den sikre siden, så er kanskje sykehushansker å foretrekke? Kastes etter bruk, og man unngår «smittefare».
Etniske dansker, pest og kolera plasseres i samme bås.
Radikale Venstres talsmann, Jan E. Jørgensen. mener at det er forferdelig at utlendinger må håndhilse for å få dansk statsborgerskap når de møter opp til den nye seremonien. Derfor støtter han forslaget om å håndhilse med hansker. En annen imam – det er mange av dem i Danmark – Falah Malik fra Nusrat Djahan-moskeen i Hvidovre på Sjælland, mener at muslimer må holde seg borte fra de steder der håndtrykk inngår, og at muslimer må unngå slike seremonier.
Tidligere i uken avgjorde en svensk domstol at en svensk arbeidsgiver må akseptere at en muslimsk kvinne ikke håndhilser på en fremmed mann. Arbeidsgiveren må betale kvinnen en erstatning på 40 000 kroner. Sverige er et foregangsland for islam, men danskene er altså fortsatt i tvil om det er fornuftig.
Mette Thiesen, som er frontfigur for det danske partiet «Nye Borgerlige» er oppgitt over danske politikeres unnfallenhet og naivitet, og fnyser foraktelig av hanskedebatten. Hennes kontante budskap er «Troende muslimer skal slett ikke ha dansk statsborgerskap!»