Foto: AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
annonse
annonse

I Pakistan har om lag ti tusen fundamentalister demonstrert mot en tegnekonkurranse som var planlagt av den nederlandske politikeren Geert Wilders. Tegnekonkurransen skulle gå ut på å tegne den beste karikaturen av muslimenes profet Muhammed. Samtidig krever politikerne i det sørasiatiske landet at det innføres globale blasfemilover for å «verne om» islam. Dette rapporterer The Washington Post.

Islamister marsjerte helt fra Lahore, Pakistans nest største by, til hovedstaden Islamabad. Under demonstrasjonen ropte de at de «vil dø for å beskytte profetens ære», for å protestere mot Wilders tegnekonkurranse.

Wilders har annonsert at han ville arrangere konkurransen for å skape bevissthet rundt ytringsfriheten, i forbindelse med de islamistiske drapene på de ansatte i redaksjonen Charlie Hebdo i 2015, samt de voldelige, muslimske demonstrasjonene verden over, etter at en dansk avis publiserte karikaturer av Muhammed i 2005.

annonse

Samtidig er Pakistans politikere lite villige til å roe ned massene. Derimot har parlamentet vedtatt en resolusjon som pålegger statsminister Imran Khan å «bringe frem problemstillingen for FNs forsamling for å utvikle en global konsensus mot slike blasfemiske initiativ», mens utenriksminister Mahmood Qureshi allerede har konfrontert sin nederlandske kollega angående den «krenkende» konkurransen.

En tidligere cricketstjerne ved navn Khalid Latif har til og med sagt at han utlover 28 000 amerikanske dollar i premie til den som «dreper nederlenderne» som står bak konkurransen.

Geert Wilders er tydelig kritisk til islam, og en del muslimer lar seg opprøre av kritikken, så til de grader at Wilders er nødt til å leve sitt liv under streng bevoktning. Filmskaperen Theo van Gogh ble på sin side i 2004 skutt og drept på gaten på grunn av sin islamkritiske film Submission, som skildret islams svært reaksjonære kvinnesyn.

I går ble det kjent at Wilders avlyser tegnekonkurransen. Årsaken til avlysningen er ifølge Wilders at han har mottatt dødstrusler, og at han var redd for å sette andre mennesker i fare.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon