Peter Madsen, som er dømt til livsvarig fengsel for å ha mishandlet og drept den svenske journalisten Kim Wall om bord i sin selvbygde ubåt, har anket straffeutmålingen. Onsdag starter ankesaken. Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix Danmark / NTB scanpix
annonse

Onsdag starter ankesaken i København etter drapet på svenske Kim Wall. Retten skal kun ta stilling til lengden på straffen for Peter Madsen.

Peter Madsen ble i tingretten i København i april dømt til livsvarig fengsel for drapet på Kim Wall. Han har ikke anket selve skyldspørsmålet, men kun straffeutmålingen. Madsens forsvarer understreker at dette ikke betyr at han erkjenner drapet.

– Nei, det gjør det definitivt ikke. Det betyr at han erkjenner at tingretten nå har funnet ham skyldig, og det må han så leve med fordi han har valgt at han ikke vil kjempe mer. Han har ikke energien til det, sa advokat Betina Hald Engmark til DR tidligere i år.

annonse
Skyldig på alle tiltalepunkter

Under rettssaken i tingretten i København ble Madsen funnet skyldig på samtlige tiltalepunkter om drap, seksuell mishandling og likskjending. Dommen på livsvarig fengsel var enstemmig og i tråd med aktors påstand.

Madsen anket på stedet, men har senere altså gjort det klart at han formelt ikke vil bestride skyldspørsmålet.

Påtalemyndigheten har til danske TV 2 opplyst at de vil gå for en fastholdelse av livstidsdommen i ankesaken som starter i Østre Landsret i København onsdag. Retten har satt av tre dager til saken – 5., 12. og 14. september.

annonse

Fengsel på livstid er den strengeste straffen man kan idømmes i Danmark og betyr at man tidligst kan søke om prøveløslatelse etter tolv år. Langt de fleste livstidsdømte tilbringer lengre tid bak murene.

Skulle dommen bli endret i ankesaken, kan Madsen enten få en forvaringsdom eller en tidsbegrenset straff, skriver avisa Berlingske.

Skulle lage reportasje

Den svenske frilansjournalisten Kim Wall besøkte Madsen i hans egenbygde ubåt i august i fjor. Hun jobbet da med en reportasje om den danske oppfinneren og ubåtkapteinen.

Tingretten i København fant det bevist at Madsen bandt, torturerte, drepte og parterte den svenske 30-åringen. Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, ble Walls torso funnet i strandkanten ved Amager i København. I løpet av høsten ble de øvrige kroppsdelene funnet.

I sin prosedyre i tingretten i København beskrev aktor turen slik:

– To mennesker drar ut. Én kommer tilbake. Hun endte opp med å bli torturert, drept og partert. Med tiden dukket hun opp. Skåret i stykker. En sak så forferdelig og motbydelig at man som aktor blir tom for ord.

Under rettssaken erkjente Madsen kun likskjending. Han hevdet at Wall døde som følge av kullosforgiftning om bord i ubåten Nautilus.

Fakta om ubåtsaken i Danmark

annonse

* En av verdens største privatbygde ubåter, UC3 Nautilus, forlot havnen i København torsdag 10. august 2017 med to personer om bord – Peter Madsen (47) og den svenske journalisten Kim Wall (30).

* Hun skulle lage en reportasje om den danske oppfinneren og ubåtkapteinen.

* Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste.

* Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank den. Madsen ble berget. Han forklarte at han hadde satt Wall i land i København flere timer tidligere. Da Madsen kom i land, ble han pågrepet.

* Ubåten ble hevet og gjennomsøkt. Ingen personer ble funnet i fartøyet. Tekniske undersøkelser viste ifølge politiet at ubåten ble senket med vilje. Det ble funnet spor av Walls blod inne i ubåten.

* Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, ble Walls torso funnet i strandkanten ved Amager i København. I løpet av høsten ble resten av kroppsdelene funnet.

annonse

* 25. april i år ble Madsen funnet skyldig i drap, seksuell mishandling og likskjending. Retten fant det bevist at Wall ble torturert, drept og partert av den danske oppfinneren. Han ble dømt til livsvarig fengsel, men anket på stedet.

* Under rettssaken nektet Madsen for drapet. Han anker likevel ikke skyldspørsmålet i saken – kun straffeutmålingen.

* Onsdag 5. september starter ankesaken i Østre Landsret i København. Det er satt av tre dager til saken, 5., 12. og 14. september.

(Kilder: NTB, Ritzau, dansk påtalemyndighet)

(©NTB)

trine.andersen@ntb.no

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse