Brannmenn var mandag i gang med opprydningsarbeidet etter storbrannen. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Røyken steg mandag fortsatt fra det utbrente nasjonalmuseet i Rio de Janeiro. Store verdier er gått tapt i det presidenten kaller nasjonal tragedie.

Bygningen står fortsatt, men mesteparten av den ser ut til å være utbrent etter storbrannen søndag kveld.

Museet hadde blant annet egyptiske og gresk-romerske gjenstander, samt den eldste daterte menneskeskallen som er funnet på den vestlige halvkule.

annonse

Museet huset også skjelettet av en dinosaur funnet i regionen Minas Gerais, og den største meteoritten som noen gang er funnet i landet. Den går under navnet «Bendegó» og var blitt veid til 5,3 tonn. Meteoritten ser ut til å ha tålt flammene.

Museet hadde en samling på 20 millioner gjenstander. Deler av samlingen ble ødelagt i brannen søndag kveld, men det har ennå ikke latt seg gjøre å få oversikt over detaljene og verdiene over gjenstandene som er gått tapt, opplyste museumsdirektør Alexander Kellner mandag.

Kellner kaller brannen en kulturell tragedie. President Michel Temer kaller brannen en nasjonal tragedie og sier 200 år med arbeid, forskning og kunnskap er gått tapt.

annonse

Mandag samlet noen hundre mennesker seg utenfor. Noen av dem gråt og la skylden på landets politikere. Det gjorde også museets visedirektør Luiz Fernando Dias Duarte, som mener regjeringer på rad og rekke har forsømt museet ved å kutte i bevilgningene.

Det er så langt ikke klart hvordan brannen startet. Museet var stengt da den brøt ut klokken 19.30 søndag.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon