
Grunnlegger av en av Afghanistans mest fryktede geriljagrupper, haqqani-nettverket, er død. Det har liten betydning for gruppas virksomhet, tror eksperter.
Det er nettverkets allierte i Taliban i Afghanistan som tirsdag melder at Jalaluddin Haqqani er død, 79 år gammel, etter en lang kamp mot sykdom.
Jalaluddin Haqqani grunnla nettverket som bærer hans navn i 1970-årene, og han fungerte som øverste leder i flere tiår.
I uttalelsen fra Taliban heter det at Jalaluddin «var en av de store, framtredende personlighetene innen hellig krig fra denne epoken».
Analytikere og diplomater toner imidlertid ned hvor viktig rolle Haqqani hadde som leder av nettverket før hans død. Mannen skal ifølge diplomater ha vært syk i flere år.
Det er Haqqanis sønn Sirajuddin som har styrt nettverket de siste årene med stor innflytelse fra den pakistanske etterretningstjenesten ISI.
– Jeg tviler på at noe vil endre seg, sier en utenlandsk diplomat.
Analytikeren Michael Kungelman fra Wilson Center i Washington skriver på Twitter at Haqqanis død ikke vil ha noen stor innvirkning på krigen, i og med at han har vært syk en stund.
– Hans død kommer ikke til å påvirke operasjonene til nettverket eller Taliban fordi han var ikke et aktivt medlem, sier analytikeren Atta Norri.
Haqqani kjempet den USA-støttede kampen mot den sovjetiske invasjonen av Afghanistan på 1980-tallet. Han oppnådde da anerkjennelse for sin organisasjon og tapperhet, og ble lagt merke til av CIA, og fikk til og med et personlig besøk fra den amerikanske kongressmannen Charlie Wilson.
Haqqani-nettverket gis skylden for å ha introdusert selvmordsbombinger i Afghanistan og anklages for å stå bak angrepet mot Kabul Serena Hotel i januar 2008, der den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept.
Jalaluddin hadde nære bånd til blant andre Osama bin Laden og var minister i Taliban-regimet i Afghanistan.
Sirajuddin Haqqani, sønnen hans, leder nå det fryktede Haqqani-nettverket, som samarbeider med Taliban. Sønnen er også nestleder i Taliban. Det gikk allerede for tre år siden rykter om at Haqqini var død, noe som da ble benektet av Taliban, men da ble det opplyst av kilder at han hadde overlatt styringen av nettverket til Sirajuddin.
(©NTB)