Fjell 20170729. Fjell kommune har prioritert integrering av flyktninger. Internasjonal kvinneforening på Sotra har i den forbindelse inngått samarbeid med Fjell kommune om å legge til rette for praksisplasser for flyktninger som er en del av introduksjonsprogrammet i kantinen på rådhuset. Her serverer Shahnaz Fadaie (tv), Paruin Joma og Berrin Straume internasjonal mat til statsminister Erna Solberg. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
annonse
annonse

Introduksjonsprogrammene bidrar til at flyktningkvinner kommer raskere i jobb i Norge og Sverige enn i andre europeiske land, viser en forskningsrapport.

Rapporten er utarbeidet av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) og Kristian Tronstad ved By- og regionsforskningsinstituttet ved Oslo Met.

Ifølge tall fra 2016 var om lag 45 prosent av flyktningkvinnene sysselsatt etter 6–10 års botid i Norge. Det er høyere enn land som Tyskland (20 prosent) og Østerrike (18 prosent), som ikke har tiltak for å kvalifisere og integrere flyktninger i like stort omfang.

annonse

De skandinaviske landene skiller seg med ut med omfattende introduksjonsprogram sammenlignet med andre land i Europa, opplyser Tronstad.

– Det er ikke det at flyktningene som kommer til Norge er enklere å integrere, konstaterer han.

Flere i jobb etter noen år

40–45 prosent av flyktningene i Europa er kvinner, og flere faktorer gjør at barrierene er høyere for dem enn for menn: De har oftere liten eller ingen utdanning, de strever mer med å lære språket og har dårligere helse. De har også mindre nettverk, og dessuten er det mange som føder barn kort tid etter ankomst. Sysselsettingen blant mannlige flyktninger er høyere enn for kvinnene.

annonse

Tronstad påpeker at sysselsettingen blant flyktningkvinner i Norge er lav de første to-tre årene, men at den deretter stiger raskt med lengre botid.

– Selv om kvinnene har lav formell kompetanse og kommer til et norsk arbeidsmarked med høye krav til formell kompetanse og utdanning, kommer mange av dem likevel i arbeid, sier Tronstad.

Det er likevel et faktum at sysselsettingen for flyktningkvinnene aldri kommer opp på samme nivå som andre kvinner i Norge og Sverige

– Verdt investeringen

Introduksjonsprogrammene i Norden er obligatoriske både for kvinner og menn som får opphold som flyktning. Like omfattende programmer finnes ikke i andre europeiske land.

Ifølge Tronstad og OECD-økonomen Thomas Liebig viser den ferske rapporten at det er verdt å investere i slike kvalifiseringsprogram.

– Selv om flyktningkvinner møter en rekke barrierer for å få komme i jobb, så viser denne rapporten at språkopplæring og kompetanseheving hjelper flere flyktninger til å kvalifisere seg for en jobb i det norske arbeidsmarkedet, sier Tronstad.

annonse

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon