USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver truer med å pågripe dommere i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) hvis domstolen reiser sak mot amerikanske borgere.

annonse

Sikkerhetsrådgiver John Boltons utfall kommer mens ICC vurderer å etterforske krigsforbrytelser som kan ha blitt begått av amerikanere i Afghanistan. USAs utenriksdepartement har tidligere protestert mot ICC-aktoratets begjæring om etterforskning.

Bolton mener ICC utgjør et angrep på USAs suverenitet.

– I teorien skal ICC holde gjerningsmennene bak de mest sjokkerende grusomheter ansvarlige for sine handlinger, sørge for rettferdighet for ofrene og hindre framtidige overgrep gjennom avskrekking, sier Bolton.

– I praksis har imidlertid domstolen vært ineffektiv, uansvarlig, og rett og slett farlig, mener Trumps sikkerhetsrådgiver.

USAs regjering truer også med å pågripe og rettsforfølge både dommere og andre ICC-medarbeidere hvis de forsøker å reise sak mot amerikanske statsborgere.

– Hvis domstolen kommer etter oss, Israel eller andre amerikanske allierte, vil vi ikke sitte i ro, sier Bolton.

ICC holder til i Haag i Nederland og har mandat til å rettsforfølge krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. President Bill Clinton signerte Romavedtektene som innebar opprettelsen av ICC, men hans etterfølger George W. Bush trakk siden USAs støtte av frykt for at landet ville bli urettmessig rettsforfulgt av politiske årsaker. Totalt er 123 stater medlemmer av domstolen.

Kritikken av ICC kommer samtidig som amerikanske myndigheter bekrefter at de stenger den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLOs kontor i Washington.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.