Helge Lurås
Redaktør
Foto: AP Photo/Gene Boyars
Del saken
  • 815
  •  
  •  
  •  
  •  

Jeg påstår ikke at jeg har noen Snåsamann-aktige, synske evner. Men da jeg 9. september 2001 satt dypt nedsunket i bøker i den norske fjellheimen, og på radio fikk høre at Ahmad Shah Massoud var drept av selvmordsbombere, fikk jeg ikke ro. For hvorfor?

To dager senere styrtet først ett fly inn i tvillingtårnene World Trade Center. Jeg slo på tv’en. Så kom ett til.

Da gikk jeg ut og plukket blåbær.

I 2001 var jeg midt mellom to oppdrag for E-tjenesten i Bosnia. Det var dit flere av Bin Ladens mujahedeen hadde flyttet etter at russerne var drevet ut av Afghanistan. Den afghanske borgerkrigen berørte oss derfor profesjonelt. Under krigen i Bosnia fra 1992-95 opererte noen hel-utenlandske avdelinger på de lokale muslimenes side. De var rå og brutale.

Al-Qaidas operasjoner i utlandet begynte tidlig på 1990-tallet. World Trade Center ble forsøkt bombet i 1993. I 1998 sprengte de to amerikanske ambassader i Afrika, og senere et krigsskip i Jemen. I Afghanistan tillot Taliban at Bin Laden trente sine menn.

Og så gjennomførte de sin skjellsettende terroraksjon med bruk av fire passasjerfly. Drapet på krigslegenden Massoud var ikke tilfeldig. Bin Laden visste hva som ville skje. Hevn og invasjon fra amerikanerne.

Krigen i Aghanistan pågår fortsatt, 17 år senere. Det er den lengste krigen USA noensinne har vært del av. NATO og Norge er også med. Utover det, er konflikten mellom den islamske kultursfære og Vesten mer betydningsfull enn noensinne. Det er den muslimske innvandringen som i hovedsak skaper mer «høyrepopulisme» og nasjonal oppvåkning i Europa.

Denne polariserte utviklingen ville trolig skjedd selv om terroraksjonene 11. september 2001 hadde blitt avverget, men forløpet ville vært annerledes. Afghanistan og Irak ville neppe blitt invadert, dermed hadde heller ikke IS oppstått i den form vi kjenner.

Osama bin Laden forandret verden. I det minste fremskyndet han en uunngåelig «konfrontasjon».

Men prosjektet hans om å utbre islam, kommer ikke til å lykkes. Vi skal kjempe imot det med alt vi har.

Og det er ikke så lite når folk først våkner opp og ser hva som skjer og hva islam faktisk innebærer av trusler, kvinneforakt, sosial kontroll og rasisme.

Bin Ladens islamisme hører til på historiens skraphaug. Og der skal den også havne.

  • 815
  •  
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]