Illustrasjonsbilde (AP Photo/Armando Franca)
Del saken
 • 211
 •  
 •  
 •  
 •  

Det var sikkert noen som ante et snev av håp etter EU-kommisjonens president Jean-Claude Junckers uttalelse om at EU skulle opprette en grensestyrke på 10 000 mann for å beskytte EUs ytre grenser mot illegal migrasjon. 

I sin tale til EU-parlamentet om unionens tilstand onsdag 12. september fulgte dog Juncker opp med å be EU om å åpne nye ruter inn i EU for «legale migranter». Dette er et forslag fra EU-kommisjonen som har ligget på bordet en stund, og Juncker ber om at forslaget implementeres.

– Vi trenger kvalifiserte migranter, sa han.

Hvorfor det ikke kan finnes kvalifisert arbeidskraft blant EUs mange millioner arbeidsledige, sa han ikke noe om.

Juncker fortalte også at EU jobber for en plan for retur av illegale migranter.

Dette er et felt hvor EU har vist seg svært lite handlekraftige, som Human Rights Service skrev om allerede i 2016. Bare noen ytterst av de som får avslått asylsøknad reiser hjem frivillig. Noen få blir uttransportert, men for de fleste av disse flyttes de bare internt i Europa. I 2015 var f.eks. over 50.000 besluttet utvist fra Tyskland, men bare 53 ble uttransportert. I Sverige regner Migrationsverket med at 13.000 utviste migranter hadde gått under jorden i 2017, og at dette vil øke opp mot 50.000 i 2021.

Juncker er også bekymret for den økende nasjonalismen, som han kaller «skadelig».

– Jeg vil at vi skal si nei til den skadelige nasjonalismen og ja til patriotisme. Patriotismen må bestå på to ben: nasjonalt og europeisk (…) å elske nasjoner er å elske Europa, erklærte Juncker.

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 211
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]