To tenåringer ble mandag drept i Trondheim, mens en tredje ble utsatt for vold. En fjerde er siktet for drap etter voldshendelsen. Alle fire er mindreårige, enslige asylsøkere. Her undersøker politiet åstedet i Prinsens gate i Trondheim sentrum.Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Den siktede for dobbeltdrapet i Trondheim er en afghansk asylsøker med uavklart situasjon. Ordføreren er kritisk til håndteringen av de unge asylsøkerne.

De to unge mennene som ble drept i Trondheim mandag, hadde fått opphold i Norge. Dette gjelder også ungdommen som ble skadd.

Den siktedes situasjon i landet var imidlertid fortsatt uavklart. Det opplyste ledelsen i Trondheim kommune på en pressekonferanse tirsdag, dagen etter den dødelige voldshendelsen i en leilighet i sentrum av byen.

– Det er utrolig trist når ungdommer som søker trygghet i en annen del av verden enn den de kommer fra – i trygge Trondheim – mister livet sitt her, sier ordfører Rita Ottervik (Ap).

Preget

På en pressekonferanse tirsdag beskrev hun en kommune og et miljø som er sterkt preget av dobbeltdrapet.

– Her er det veldig mange ungdommer, både enslige mindreårige, men også skolekamerater, kamerater i idrett, i nettverk, husverter og også mange ansatte. Så dette er en sak som berører veldig mange i Trondheim, sier Ottervik til NTB.

Hun forteller at både Trondheim og de øvrige storbyene har tatt imot enslige mindreårige gjennom mange år, og har god erfaring med det.

– Og det er selvsagt en jobb som vi som storbyer må gjøre, for vi har kompetanse til det, understreker ordføreren.

– Det som er nytt nå – og som jeg ikke legger skjul på at jeg opplever som utfordrende – er at dette er mennesker som ikke vet om de får varig opphold, som ikke vet om de blir sendt ut igjen, fortsetter hun.

Skeptisk til midlertidighet

Ottervik betegner det som krevende for kommunen å motivere ungdommene til utdanning, arbeid og til å få framdrift i livene sine.

– De vet ikke hva som skjer i neste omgang, om et halvår, ett år eller to, sier hun.

Ordføreren sier at hun er generelt skeptisk til midlertidig opphold over lang tid.

– Det er en påkjenning for den enkelte og en utfordring for kommunene som ivaretar disse menneskene. Vi må selvsagt gjøre så godt vi kan. Men den nasjonale politikken burde ha som fokus at det skal være færrest mulig midlertidige og i hvert fall kortest mulig, slik at folk får mulighet til å starte livene sine på nytt, sier ordfører Rita Ottervik til NTB.

 

De to som døde etter å ha blitt utsatt for grov vold i en leilighet i Trondheim mandag kveld, var begge afghanere. Det var også gjerningsmannen.

De to er 19 år gamle Nasratullah Hashimi og 17 år gamle Reza Alizada.

Mannen som er siktet for forsettlig drap på de to, vil bli fremstilt for fengsling når det lar seg gjøre. Han ble skutt i beinet av politiet før pågripelsen på jernbanestasjonen i byen.

Mannen er innlagt på St. Olavs hospital. Tilstanden hans er alvorlig, men stabil. Det samme gjelder en fjerde ung mann som ble skadd under voldshendelsen i en leilighet i Prinsens gate. De fire involverte er jevnaldrende og kommer alle fra Afghanistan.

Politiet opplyser at siktelsen mot den mistenkte gjerningsmannen er foreløpig. Etterforskningen fortsetter for fullt. Blant annet avhøres vitner, og politiet sikrer elektroniske og fysiske spor. Politiet vil gå ut med informasjon om den foreløpige obduksjonsrapporten så snart den foreligger. Obduksjonene blir foretatt tirsdag.

 

Fakta om enslige mindreårige asylsøkere i Norge

* I 2015 oppga 5.300 personer at de var under 18 år og uten foreldre eller foresatte da de søkte asyl i Norge, ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI). De fleste kom fra Afghanistan, Eritrea og Syria.

* Hittil i år har 325 oppgitt å være enslige mindreårige, mens tallene for de to foregående årene var henholdsvis 191 og 320 personer.

* Barn som er mellom 15 og 18 år, får tilbud om å bo på asylmottak for enslige mindreårige i regi av UDI.

* Barn under 15 år får tilbud om plass på et omsorgssenter for mindreårige i regi av Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat).

* Enslige mindreårige asylsøkere har rett til å få oppnevnt en representant i Norge. Dette er en voksen person som skal være i foreldrenes sted og ivareta asylsøkerens juridiske og økonomiske rettigheter, men uten å ha omsorgsansvaret for barnet.

* Fra 2010 til og med 2017 fikk 6.045 enslige mindreårige asylsøkere opphold i Norge, og i samme periode hadde 559 enslige mindreårige fått familiemedlemmer til Norge, ifølge UDI-tall gjengitt av P4.

(Kilder: UDI, Bufetat, Redd Barna)