Harald Stanghelle. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Et enstemmig styre i Norsk Redaktørforening har besluttet å avslå min medlemssøknad. I styret sitter Harald Stanghelle fra Aftenposten og NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen. Også Tv 2-sjefen sitter der.

Det var nok ingen enkel avgjørelse, noe den utfyllende begrunnelsen også tyder på. Resett har kjørt en tøff linje mot alle tre mediehus og også gått direkte til verks med kritikk av redaktørene, spesielt av Eriksen, men også av Stanghelle.

Jeg respekterer avgjørelsen, og kan også anse den som «riktig». På en måte er det en lettelse, fordi det avklarer den uavhengighet som ellers kunne mistenkes var kompromittert. Det var heller ingen ukomplisert beslutning å søke, men jeg gjorde det likevel, så langt tilbake som i april, i overbevisning om at det var mulig å jobbe i «opposisjon» selv om man var med i foreningen.

annonse

Redaktørforeningen angir manglende etterfølgelse av «intensjonen» i Vær varsom-plakaten som en av tre grunner til avslaget. Det er en litt påfallende forklaring. Presseforbundet vedtok i februar å utelukke ikke-medlemmer fra klageordningen PFU. Dersom jeg hadde blitt tatt opp i Redaktørforeningen, kunne klager mot Resett igjen blitt behandlet. Denne muligheten til å «ansvarliggjøre» meg med deres «egne» institusjoner, bortfaller nå.

Den andre hovedgrunnen de oppgir har å gjøre med at jeg viderebrakte et tilbud om økonomisk kompensasjon til mannen som ble utsatt for Trine Skei Grandes «tilnærmelser» i 2008. Dette har ifølge styrets redegjørelse aldri tidligere skjedd. Men andre har betalt fra medienes egen lomme, i tillegg har jeg sagt klart at dette ikke er planlagt å bli en innarbeidet metode i Resett. De reagerte på at beløpet var høyt.

Den tredje begrunnelsen er den mest overraskende, men nok også den som går mest til kjernen av hva dette dreier seg om. Styrets medlemmer har tatt seg nær av en oppfordring jeg kom med i sommer om å ta en Avvenning fra MSM.

annonse

– Oppfordringen «Ikke åpne nettsider som dere en gang frekventerte jevnlig. Slett appene og bokmerkene fra MSM. (…) Å kutte ut de etablerte mediene en hel måned kommer til å føles godt» bryter fundamentalt med hele idegrunnlaget for NR der nettopp å stimulere til ytringsmangfold er en bærebjelke. NR finner det uforenlig med medlemskap i organisasjonen å oppfordre publikum til å boikotte andre medier, sier Stanghelle.

De har valgt å tolke dette som et ønske fra min side om ensretting og mindre mangfold. Men veien dit er lang og verken realistisk eller noe jeg ønsker. Min oppfordring var mer et angrep på et monopol enn uttrykk for ønske om å opprette et nytt.

Men jeg verdsetter styrets grundige begrunnelse og anerkjenner at det nok kostet å komme opp med en argumentasjon. Prinsipielt har de nok ingen veldig sterk sak for å holde meg ute. Likevel anså de det som viktig å sørge for at det ble en realitet.

Jeg uttalte før avgjørelsen falt at min eventuelle innlemmelse ikke skulle rokke ved Resetts redaksjonelle linje eller integritet. Og det må gjelde tilsvarende nå. Dette avslaget skal heller ikke påvirke måten vi velger ut våre «mål». Resett er ikke ute etter «hevn».

Redaktørforeningen skriver avslutningsvis at de åpner for en «ny søknad» fra min side på et senere tidspunkt. Men jeg har ingen planer om det.

Avslaget er begrunnet og kunngjort. Så nå vet alle hvor vi står.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon