Oslo Børs. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
annonse
annonse

Organisasjonen Spire sto torsdag foran Stortinget sammen med Natur og Ungdom, Sosialistisk Ungdom og Attac. Budskapet var helt klart: «Det er nødvendig med et fundamentalt nytt økonomisk tankesett for å kunne nå målene vi har satt oss i Paris-avtalen.»

– Vi trenger en ny økonomi som er tilpasset klodens økosystemer, sier Hege Skarrud, leder i Spire til Dagsavisen.

– Det er helt nødvendig å stanse veksten i forbruket for å redde klimaet, sier Guro Aasaaren, miljøpolitisk leder i Sosialistisk Ungdom.

annonse

– For å ivareta våre naturressurser og nå klimamålene er vi avhengig av å sette rammer for all økonomisk aktivitet, sier Martine Kopstad Floeng, leder i Attac.

De mener vi er altfor rike her i Norge, og vi må få ned forbruket, innføre 6 timersdagen, produsere ting lokalt og ikke kaste ting for så å kjøpe noe nytt.

– Vi trenger ikke flere ting eller materielle goder her i Vesten, snarere tvert i mot på noen områder, sier Hege Skarrud, leder i Spire.

annonse

Spire er Utviklingsfondets ungdomsorganisasjon.

Utviklingsfondet er ledet av tidligere sjef i Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli. Ungdomsorganisasjonen Spire får blant annet 1,1 millioner av Norad for å drive informasjonsvirksomhet i Norge. De vil bytte ut økonomisk vekst med en økologisk økonomi, de vil ha samarbeid isteden for konkurranse, og kretsløp isteden for bruk og kast. De vil også «reformere økonomifaget i alle ledd i utdanningssystemet, slik at mangfoldet av økonomiske alternativer blir framhevet, i stedet for at fokuset begrenser seg til nyliberale perspektiver.»

Attac får 1,7 millioner i året av Norad for å drive informasjonsarbeid i Norge, i styret der sitter blant annet redaktør Joakim Møllersen i Radikal Portal. Leder av Attac Martine Kopstad Floeng vil at økonomien skal demokratiseres, at markedet skal styres og reguleres. Da kan vi forhindre miljøproblemer, og vi får en «mer rettferdig fordeling av makt og en omfattende omprioritering av verdens ressurser.» Men for å oppnå det mener hun at «makt må flyttes fra de store selskapene og over til demokratiske organer som tar beslutninger basert på hensyn til mennesker og miljø, framfor profitt og vekst.»

– Men det er viktig å huske på at det ikke kan være opp til enkeltpersoner å redde miljøet. Det er først og fremst politikerne som må endre samfunnet og gjøre det lettere å leve miljøvennlig, understreker Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom til Dagsavisen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon