Illustrasjonsbilde. Pixapay. Foto: 12019

I en artikkel i «Wattsupwiththat»  skriver dr. Tim Ball om hvordan media, politikere og endog forsikringsselskaper utnytter naturkatastrofer som Florence til egen nytte. Enten for å vinne stemmer, selge flere aviser eller øke forsikringspremiene og dermed tjene mer penger.

Artikkelen er lang og ganske teknisk, jeg vil trekke ut noen hovedpunkter.

Hovedpoenget med artikkelen er at hele historien rundt orkanen Florence understreker i hvilken grad naturlige fenomener utnyttes av politiske aktører og andre for å fremme egne interesser. Dette spenner fra «National Oceanographic Atmospheric Administraion» (NOAA) til ulike forsikringsselskaper. Tim Ball sier:

«De feilinformerte, de misbrukte eller utelot data for å forvrenge virkeligheten. De tok et normalt værfenomen – innenfor hva man statistisk/historisk kan forvente – og forvandlet det til et monster vi aldri hadde sett før».

NOAA ønsker å knytte Florence til menneskeskapt global oppvarming. Men når det gjaldt Florence, klarte NOAA å bomme omtrent 100 % på sine spådommer. Datamodellene klarte ikke å spå 48 timer inn i fremtiden; det er en såpass kort periode at NOAA selv mener de har høy presisjon. De hevdet dessuten at orkanens «bane» var uvanlig fordi den var lenger nord en vanlig. Dette avviser Ball, og henviser til at han selv måtte evakuere fra Bermuda pga. orkan så tidlig som 1960.

Ball viser også til at allerede onsdag var orkanen Florence nedgradert fra kategori 4 til kategori 2 – og når den kom inn over fastlandet var det som en svak kategori 1. Men aktører i media – som «The Weather Channel» – ville gjerne opprettholde illusjonen om en nært forestående katastrofe, som du kan se et velkjent eksempel på under:

Tim Ball fortsetter:

«Den viktigste historien om Florence er graden av utnyttelse fra mange ulike segmenter av samfunnet, drevet av såkalte «eksperter» som tar feil i nesten alt.»

Han peker videre på tre viktige faktorer som ble oversett:

For det første: når en orkan beveger seg nordover blir kraften redusert pga. kaldere vann. Dette fordi orkaner bruker vanndamp som «drivstoff» og det krever mer energi å varme opp kaldt vann. Dette er også grunnen til at alle orkaner mister mye av sin kraft når den beveger seg inn over fastlandet.

For det andre: man overså at orkaner er tredimensjonale, og er strukket fra havoverflaten til troposfæren. Siden troposfæren synker lavere når man beveger seg nordover, vil orkanene «klemmes sammen» og få økt radius. Dette reduserer omdreiningen på samme måte som hos en kunstløper som strekker ut armene i en piruett. M.a.o: det reduserer vindstyrken betraktelig.

Til slutt peker Ball på hvordan man overså effekten av atmosfærisk trykk.

Washington Post tok kaka da de anklaget Trump for å ha forårsaket orkanen, siden han ikke ville skrive under Parisavtalen. Mens Al Gore beskriver Florence som en katastrofe av «bibelske proporsjoner».

Tim Ball skriver også om hvordan forsikringsselskaper ønsker å beskrive risikoen fra orkaner som langt høyere enn hva som er reellt. Dette selvsagt for å kunne forsvare høyere forsikringspremier. Det er utviklet en hel industri av forsikringsselskaper som forsikrer andre forsikringsselskaper mot konsekvensene av orkaner.

Avslutningsvis stiller Ball spørsmålet: «Tenk hvor mye infrastruktur som kunne blitt sikret mot orkaner, hvis vi tok alle milliarder av dollar som myndighetene bruker på å forske på og bekjempe såkalt menneskeskapt global oppvarming? Hvorfor stiller ikke myndighetene byggetekniske krav til bygninger i områder som historisk sett kan rammes av orkaner?».

Han gir et godt eksempel: effekten av Katarina, som tok livet av over 1800 mennesker, kunne vært sterkt redusert hvis US Army Corps of Engineers hadde fått tillatelse til å forsterke dikene. Men de ble stanset av «miljøverngrupper».

Katarina er også et eksempel på hvordan orkaner overvurderes i media. Fortsatt står det på Wikipedia at «Katarina var en svært ødeleggende og dødelig Kategori 5 orkan som rammet Gulf-kysten og USA i august 2005».

Men fakta er – ifølge Ball – at Katarina var en svak kategori 3 når den beveget seg inn over fastlandet.